Een flinke daling van het aantal faillissementen in Nederland, zo blijkt uit cijfers van Creditsafe, online aanbieder van bedrijfs- en kredietrapporten. In vergelijking met de eerste helft van 2015 zijn dit jaar 18 procent minder faillissementen gevallen; in totaal gingen bijna 2700 bedrijven over de kop in de eerste helft van dit jaar.
In het eerste halfjaar van 2016 schreven zich 27% meer parttime zzp’ers in dan in dezelfde periode van 2015. Het gaat om 16.658 startende parttimers in 2016 tegenover 13.099 in 2015. Dit meldt de Kamer van Koophandel.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil dat de Kamer van Koophandel een wekelijks geactualiseerde subset van het handelsregister ontsluit als open data. Dit wordt aangevuld met gratis inzage voor alle ondernemers in hun eigen gegevens. Tot nu moeten ondernemers hiervoor betalen.
Volgens het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) is het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers met drie procent toegenomen in het tweede kwartaal, nadat in het eerste kwartaal juist een fors herstel voor het mkb zichtbaar was.
Het aantal VVT-instellingen (verpleging, verzorging en thuiszorg) dat verlies leidt neemt toe: een kwart van de organisaties sloot vorig jaar af met rode cijfers. Dat blijkt uit een analyse van jaarverslagen over 2015 door inkoopvereniging Intrakoop en accountantskantoor Verstegen. De cijfers zijn gebaseerd op de jaarcijfers van bijna 400 VVT-organisaties.
De autoverkopen krabbelen weer op, na de dip begin dit jaar. Afgelopen maand verkochten autodealers 39.241 nieuwe personenauto's. Dat is 6,5 procent meer dan in juni vorig jaar, meldden brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging vrijdag.
Een groep Nederlandse investeerders heeft in samenwerking met het Dutch Good Growth Fund (DGGF) het investeringsfonds Buceros Capital opgericht. Dit fonds gaat Nederlandse ondernemers faciliteren bij investeringen in opkomende markten.
Leasemaatschappij DLL, 100% eigendom van de Rabobank, verkoopt haar autolease dochter Athlon Car Lease International B.V. aan Mercedes-Benz Financial Services Nederland B.V., onderdeel van het wereldwijde Daimler Financial Services.
Land- en tuinbouwbedrijven in Brabant en Limburg die direct zijn getroffen door het noodweer en daardoor minder werk hebben, kunnen werktijdverkorting voor hun medewerkers aanvragen. Het noodweer is volgens het kabinet een buitengewone omstandigheid die niet tot het gewone ondernemersrisico kan worden gerekend. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt de bestaande regeling werktijdverkorting per direct open.
In de eerste helft van 2016 werd in Nederland voor 86 miljoen euro aan crowdfunding opgehaald. Daarmee groeit crowdfunding in Nederland opnieuw, maar beduidend minder snel dan de afgelopen 5 jaar het geval was. In totaal werden afgelopen halfjaar meer dan 2700 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Dat blijkt uit onderzoek van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren, dat oproept tot actie om crowdfunding verder te doen groeien.
Flynth adviseurs en accountants roept de overheid op om ondernemers die getroffen zijn door het slechte weer in de provincies Noord-Brabant en Limburg tegemoet te komen.
Bijna dertig procent van het mkb in Nederland denkt binnen vijf jaar failliet te gaan, wanneer zij hun bedrijfsmodel niet aanpassen. Bijna 15 procent denkt zelfs dat hier een radicale omslag voor nodig is. Opvallend is dat slechts drie procent hier daadwerkelijk al mee bezig is. Dat zijn de uitkomsten van de Exact MKB Barometer 2016, een jaarlijks onderzoek naar trends binnen het midden- en kleinbedrijf onder 2500 ondernemers in Europa en de VS.
Nederland produceerde in 2015 meer fosfaat uit dierlijke mest dan is toegestaan. Vooral de groei van de melkveehouderij door het afschaffen van de melkquotum droeg bij aan de stijging, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
Naast de grote technologiebedrijven en kleine hightech start-ups zijn er in Noord-Nederland bedrijven in onverwachte sectoren die excelleren in innovatie. Dat blijkt uit onderzoek van Dries Faems, hoogleraar Strategie en Innovatie van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).
Op 26 mei vond op de Accountancy en Financial Systems beurs de uitreiking van de Accountancy Awards 2016 plaats. In elke categorie (kantoren tot 10 werknemers, tussen de 10 en 100 werknemers en de kantoren met 100+ personeel) pitchten drie genomineerde bedrijven voor een tienkoppige jury en het publiek hun bedrijf. Sjoerd Heijmans won met IBEO (Ik Ben Een Ondernemer, red.) in de categorie kantoren met 10 tot 100 werknemers.
De markt voor biologisch voedsel is een nichemarkt met veel potentieel om door te groeien. De groei is echter gelimiteerd, doordat de productie vooralsnog achterblijft. Hierdoor bestaat de kans dat vraag en aanbod te ver uit elkaar gaan groeien, waardoor de factor prijs als rem op de groei zal werken.
De Nederlandse economie ondervindt flinke schade van de Brexit. Het ING Economisch Bureau past de vooruitzichten aan op basis van een nieuwe werkelijkheid. Marieke Blom ING hoofdeconoom Nederland: “Ik wil de economische pijn in perspectief plaatsen: we verwachten geen recessie, wel minder economische en werkgelegenheidsgroei dan we eerder dachten.“
Omdat eerdere steun voor zuivelproducenten en varkensboeren niet het gewenste effect heeft gehad, komt de Europese Commissie volgende maand met een nieuw hulppakket voor de agrarische sector. De EU-lidstaten zijn het erover eens dat dit nodig is, zei staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) maandag na overleg met zijn EU-collega’s in Luxemburg.
Acht jaar krimp heeft winkels in fashion ver teruggeworpen. Ook 2016 kent voor veel winkels in kleding en winkels in schoenen een zwak begin. Ondanks een groeiende economie valt de fashion omzet in de winkelstraat terug. Een deel van de sector is verzwakt en lijkt haar grip op een veranderende consument kwijt te raken. Dit terwijl de volgende uitdaging wacht. Vergrijzing bedreigt de uitgaven aan fashion, zo schrijft ING Economisch Bureau vandaag.
De productie van de Nederlandse bouwsector groeit sinds het derde kwartaal van 2014 harder dan gemiddeld in de Europese Unie. De Nederlandse bouw heeft inmiddels ruim afstand genomen van het productiedieptepunt van begin 2013. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, mede op basis van Eurostatcijfers.
Het Nederlandse bedrijfsleven zet zich schrap voor een rit in een achtbaan. De keuze van het Britse volk om te breken met Brussel leidt een periode van onzekerheid in, die volgens experts zijn weerslag zal hebben op de economie. Op de financiële markten is dan ook met verbijstering geregeerd, met zware koersverliezen tot gevolg.
De Brexit zal leiden tot een lichte stijging van het aantal faillissementen in Nederland. Dit voorspelt Atradius. Volgens de kredietverzekeraar zal de Brexit op korte termijn ook negatieve effecten op de Nederlandse economie hebben, onder meer door een dalend vertrouwen onder consumenten en investeerders.
De brutowinst van niet-financiële bedrijven was in het eerste kwartaal van 2016 nagenoeg hetzelfde als in het eerste kwartaal vorig jaar. Bij de binnenlandse activiteiten verbeterde het resultaat, maar een verslechtering bij de buitenlandse dochterondernemingen drukte de winst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Vanuit het SRA-platform Branche in Zicht (BiZ) is de gratis Mkb-branchescan ontwikkeld. De scan helpt de ondernemer om inzicht te krijgen in zijn financiële positie ten opzichte van de concurrent, met aandachtspunten voor de bedrijfsvoering in een persoonlijk adviesrapport.
De Nederlandse varkenshouderij moet de komende jaren structureel hervormen. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een reactie op het actieplan van de Regiegroep Vitalisering Varkenshouderij dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De regiegroep onder voorzitterschap van oud-minister Rosenthal heeft maatregelen uitgewerkt om de varkenssector te revitaliseren en te herstructureren.
Ondernemingen in de maakindustrie maken zich zorgen over mogelijke verstoringen in de toeleveringsketen. Uit de Global Manufacturing Outlook 2016 van KPMG blijkt dat de wereldwijde maakindustrie zich in toenemende mate zorgen maakt over de stabiliteit van de keten.
In en via Nederland is vorig jaar een record aan goederen vervoerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de totale omvang van alle transporten naar 1,64 miljard ton.
De omzet in de supermarkten is vorig jaar met 4,6 procent gestegen tot 35,9 miljard euro. Een jaar eerder was de omzet nog 34,4 miljard euro. Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag.
In Nederland is het aantal miljonairs in 2015 met 7,5% gestegen ten opzichte van 2014, naar 204.000. Het totale vermogen van deze groep groeide van $478,9 miljard naar $517 miljard, een stijging van 7,9%. Dit blijkt uit de twintigste editie van het World Wealth Report (WWR) van Capgemini.
De prijs van landbouwgrond is het afgelopen decennium flink gestegen van ca. 31.500 euro per ha eind 2006 naar 55.500 euro per ha eind 2015. Het is niet vanzelfsprekend dat die trend doorzet. De Rabobank verwacht eerder een daling van de prijs voor landbouwgrond de komende jaren.
Vooral in Spanje, Nederland, Zweden en Duitsland. Denemarken is zorgenkind.
De arbeidskosten in Nederland lagen in het eerste kwartaal 2,1 procent hoger dan een jaar eerder. Werkgevers waren meer kwijt aan zowel lonen als overige kosten, zoals sociale bijdragen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van statistiekbureau Eurostat.
De rentabiliteit bij de transport- en logistiekbedrijven, actief in het beroepsgoederenvervoer over de weg, is in 2015 verbeterd ten opzichte van 2014. De prognose voor 2016 is dat de rentabiliteit dit jaar marginaal verbeterd. De verbetering is echter broos. De tarieven staan nog steeds onder druk waardoor eventuele opbrengstijgingen eenvoudig teniet gedaan kunnen worden door kostenstijgingen.
Ondanks de hernieuwde economische groei staat het Nederlandse bedrijfsleven er financieel nog altijd minder sterk voor dan voor de kredietcrisis. De meeste bedrijfssectoren zijn er door de magere jaren financieel niet weerbaarder op geworden, zo blijkt uit de sectoranalyse van ING Economisch Bureau.
Europese bedrijven die mineralen importeren worden verplicht bekend te maken waar die grondstoffen vandaan komen. Dat moet voorkomen dat met de handel in bijvoorbeeld tin of goud conflicten worden gefinancierd of mensenrechten worden geschonden.
De Nederlandse zeehavens hebben in 2015 ruim 594 miljoen ton aan goederen overgeslagen, 4 procent meer dan het jaar ervoor. De overslag van aardolie en andere soorten natte bulkgoederen nam met 7 procent toe en vormt met ruim 278 miljoen ton bijna de helft van de overslag. De overslag van containers en droge bulkgoederen zoals ertsen en kolen nam af in 2015. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl