De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie heeft in juni de sterkste groei laten zien in meer dan zes jaar. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag bekendmaakte.
De toegevoegde waarde van de dienstensector is sinds 1969 sterker gegroeid dan die van de goederenproductie. Het aandeel van de dienstenproducenten in de Nederlandse economie steeg in de periode 1969-2016 van 56 procent naar ruim 78 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) heeft het initiatief genomen om commissarissen en toezichthouders te certificeren. Door de oprichting van het Register Certified Board Member (Register CBM) wil het kenbaar maken dat commissaris en toezichthouder zijn een vak is.
Kantoormedewerkers besteden 552 uur per jaar aan het uitvoeren van administratieve, zich herhalende taken. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Unit4 naar productiviteit en de tijd die mensen op kantoor besteden aan hun belangrijkste werkzaamheden.
Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor.
Het doorvoeren van veranderingen bij OOB-accountantsorganisaties om de kwaliteit van hun controles te verbeteren, gaat te langzaam. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde AFM-rapport. Wel zijn er verschillen in verandersnelheid. Deloitte, PwC en KPMG hebben hierbij meer bereikt dan andere OOB-accountantsorganisaties. Daarnaast is de kwaliteit van onderzochte wettelijke controles bij de Big 4-accountantsorganisaties nog niet op orde.
Een op de drie zorginstellingen heeft de jaarcijfers over 2016 nog niet ingeleverd. De deadline voor het inleveren van de gegevens was 1 juni.
Een consortium van zeven grote Europese banken, waaronder Rabobank, heeft IBM gekozen om een gezamenlijk blockchainnetwerk te bouwen. Het platform zorgt ervoor dat ondernemers in het MKB hun import – en exportprocessen gemakkelijker, betrouwbaarder en efficiënter kunnen maken. Het Digital Trade Chain consortium verwacht bovendien dat het platform de transparantie van geld- en goederenstromen verhoogt.
De provincie Noord-Holland en de sector industrie zijn sterk vertegenwoordigd in de MKB Innovatie Top 100, een lijst met de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Dat maakt de Kamer van Koophandel (KvK) vandaag bekend.
De Nederlandse ICT-sector vertoonde in de periode 2011-2015 een sterkere groei dan de economie als geheel. De omzet in deze sector groeide aanzienlijk sterker dan gemiddeld, evenals het arbeidsvolume. Het aantal ICT-bedrijven groeide tussen 2011 en 2017 aanzienlijk. In het eerste kwartaal van 2017 stonden 12.300 vacatures open bij ICT-bedrijven. Daarbij hebben in deze branche bovengemiddeld veel bedrijven moeite om ICT-vacatures te vervullen.
Steeds meer bouwbedrijven nemen noodgedwongen andere bouwbedrijven over om hun personeelsprobleem op te lossen. Deze zogenaamde ‘capaciteitsovernames’ zijn een belangrijke aanjager van de overnamemarkt voor bouwbedrijven.
Bedrijven hebben onvoldoende oog voor de waarde die flexibele arbeidskrachten voor hun organisatie kunnen hebben en zien het investeren in de vitaliteit en opleiding van flexwerkers dan ook ten onrechte als een kostenpost. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat het investeren in werknemers met een tijdelijk contract niet alleen goed is voor de werknemer zelf, ook de werkgever én de samenleving hebben veel baat bij goed opgeleide, vitale flexwerkers.
Bedrijven buiten de financiële sector boekten in het eerste kwartaal van 2017 een brutowinst voor belasting van 56,7 miljard euro. De winst was daarmee 6,4 miljard euro hoger dan in het eerste kwartaal van 2016 en ook de hoogste in een kwartaal sinds het begin van de meting in 1999. In het vierde kwartaal van 2016 was de winst nog 2,9 miljard euro lager dan een jaar eerder.
Ziekenhuizen hebben hun huishoudboekje steeds beter op orde. Ondanks een dalend rendement en toenemende bedrijfslasten schrijven vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen in 2016 zwarte cijfers.
Amsterdam is flink gedaald op de lijst met duurste steden ter wereld voor expats. De hoofdstad stond vorig jaar nog 64e op de door adviesbureau Mercer opgestelde ranglijst, maar nu 85e. Op de lijst van Europese steden blijft Amsterdam de nummer 12.
De logistieke sector zag de omzetgroei in 2016 versnellen naar 5,6 procent. Een duidelijke stijgende lijn, in 2015 bedroeg deze namelijk slechts 0,5 procent. Ondanks de versnelling bleef de branche achter bij het totale mkb-gemiddelde van 7,4%. Ook de winstontwikkeling was beneden gemiddeld. De winstgroei kwam uit op 6,3 procent, in 2015 bedroeg dit nog ruim 32 procent.
De investeringen in Nederland waren in april 1,4 procent kleiner dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.
Nederland heeft zijn positie als innovatief koploper verder versterkt. Uit het vandaag gepubliceerde European Innovation Scoreboard van de Europese Commissie blijkt dat Nederland ten opzichte van vorig jaar een hogere score noteert op de 27 indicatoren voor innovatiekracht. Ook is Nederland van de vijfde plek, gestegen naar de vierde plek op de lijst en heeft het daarmee Duitsland gepasseerd.
Als antwoord op een groeiend tekort aan financiële professionals zetten steeds meer bedrijven in op tijdelijke arbeidskrachten en flexibilisering van de inzet van vaste medewerkers.
Op 17,2% van de Nederlandse akkerbouwbedrijven en 20,1% van de vollegrondsgroentebedrijven heeft men plannen om het bedrijf uit te breiden, dan wel te laten opvolgen. Dit is een daling ten opzichte van 2016, toen nog respectievelijk 18,8% en 22,9% deze plannen had.
Nederlandse ondernemers die actief zijn in het Verenigd Koninkrijk, kijken met argusogen naar de brexit-onderhandelingen die vandaag beginnen. Zij zijn vooral bezorgd over nieuwe douaneregels en -procedures die de Britten moeten opstellen. Dit blijkt uit een rondgang van brancheorganisatie evofenedex langs aangesloten bedrijven.
In 2016 liet de Nederlandse industrie opnieuw hogere winst- en omzetcijfers zien. Wel vlakte deze groei duidelijk af. De omzet steeg met bijna 4 procent terwijl dit in 2015 nog zo’n 8 was en 13,4 procent in 2014. Daarmee bleef de industrie achter bij het mkb als geheel, dat een omzetgroei van 7,4 procent neerzette. Ook de winstgroei lag met 16 procent onder het mkb-gemiddelde van 20,4 procent. Een verbetering van het eigen vermogen en een stijging van de investeringen laat echter wel een positief beeld zien. Dankzij de aantrekkende export is de verwachting dat de Nederlandse industrie de wind in de zeilen krijgt.
De beveiligingsbranche heeft te maken met een beperkte omzetgroei. Ook in de nabije toekomst blijven omzet en werkgelegenheid onder druk staan door zowel structurele als conjuncturele factoren. Afnemende volumes en nieuwe technologieën nopen de branche tot aanpassingen.
Het bedrag aan bonussen dat wordt uitgekeerd bij een gewonnen (Europese) aanbesteding is in Nederland de afgelopen twee jaar met 11,7 procent gedaald. Twee jaar geleden kregen aanbestedingsspecialisten gemiddeld 5717 euro per jaar aan bonussen uitgekeerd. Dit jaar is dat bedrag gedaald naar gemiddeld 5074 euro.
De medische zorg zag in 2016 zowel de omzet- als de winstgroei versnellen. De omzetgroei was met ruim 6 procent verdubbeld ten opzichte van 2015. Absoluut gezien bleef de branche daarmee wat achter bij het landelijk gemiddelde van 7,4 procent, maar de versnelling van de groei was duidelijk sterker. Ondanks een bovengemiddelde stijging van de personeelskosten trok de winstgroei in de medische zorg aan tot bijna 9 procent, in 2015 was dit nog bijna 3 procent. In het mkb nam de winstgroei per saldo juist af. Al met al heeft de medische zorg dus een bovengemiddeld jaar gedraaid.
Fiscount en NOAB zijn gestart met de zevende editie van het onderzoek onder MKB-accountants- en administratiekantoren, getiteld ‘Kantoorcijfers 2017’. In totaal ontvangen zo’n 650 accountantskantoren en 1000 administratiekantoren een uitnodiging om hieraan deel te nemen.
In de specialistische zakelijke dienstverlening trok de groei van de omzet en de winst in 2016 verder aan. De omzet steeg met ruim 14 procent, bijna een verdrievoudiging van de groei in 2015. In 2014 was nog sprake van een lichte krimp. De branche stak daarmee duidelijk uit boven het landelijk gemiddelde van 7,4 procent. Ook de winstontwikkeling was positief. De winstgroei steeg met 29,5 procent, ten opzichte van 20,4% voor het mkb als geheel.
De detailhandel heeft in april bijna 5 procent meer omgezet dan in april 2016. De verkopen (volume) waren ruim 4 procent hoger. De omzet van zowel de foodsector als de non-foodsector groeide. Daarnaast is online bijna 18 procent meer omgezet.
Toezichthouders AFM en DNB zijn ontevreden over de ontwikkelingen bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Daarom hebben ze op 14 juni een brief gestuurd naar het bestuur en de Centrale Raad van het NRVT. De voorlopige conclusie van de AFM en DNB is dat zelfregulering van de beroepsgroep taxateurs, zoals het er nu voor staat, niet leidt tot het gewenste resultaat.
Melkboeren kijken volgens LTO Nederland terug op het op één na slechtste zuiveljaar ooit. Zuivelondernemingen kregen in 2016 gemiddeld 28,30 euro per honderd kilo melk zo meldt de branchevereniging woensdag op basis van een internationaal onderzoek door ZuivelNL.
De seinen voor de Nederlandse economie staan op groen. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB), die in zijn nieuwe ramingen woensdag positiever is geworden over de economische groei in het land. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) kwam deze week met positieve berichten over de economie.
Nederlandse werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in het derde kwartaal van 2017 verder groeit. Het werkgelegenheidscijfer komt uit op +6% en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om werknemers aan te nemen. Vooral in de zakelijke en financiële dienstverlening groeit het werkgeversvertrouwen.
Het ministerie van SZW lanceert de digitale toolkit ‘Nieuwe Arbowet’. Deze toolkit biedt handige factsheets, documenten en animaties over de veranderingen in de Arbowet.
Werkgevers hebben onderschat hoe snel de arbeidsmarkt aan zou trekken en daardoor ontstaan personeelstekorten. Ruim de helft van de werkgevers heeft moeite om geschikt personeel te werven, blijkt uit een onderzoek van salarisverwerker ADP, adviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij.
De Nederlandse export is in april verder gegroeid ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit keer bedroeg de stijging 2,9 procent. Dat bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Voor het vierde jaar op rij groeit de zakelijke dienstverlening sneller dan de totale economie. ING Economisch Bureau verwacht dit jaar een volumegroei van 3,5%. Het vertrouwen van ondernemers is groot. Een deel van hen ziet verdere verbetering van het economisch klimaat en verwacht meer personeel aan te nemen.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl