De werkloosheid in Nederland is in oktober verder gedaald naar 2,9 procent van de beroepsbevolking. Dat is even groot als in februari 2020, voor de coronapandemie. Het werkloosheidspercentage was in september nog 3,1 procent.
Het aantal faillissementen lag ook in de maand oktober historisch laag, ondanks de stopzetting van de generieke coronasteun van het kabinet sinds deze maand.
De Nederlandse economie groeit dit jaar nog harder dan de Europese Commissie de afgelopen maanden voorspelde. De commissie rekent op een groei van 4 procent dit jaar, vooral dankzij de sterke opleving dit voorjaar toen de economie van het slot ging.
Nederlandse huishoudens zullen de opgepotte spaartegoeden van tijdens de coronacrisis niet zonder meer gaan uitgeven. Volgens economen van ING zal naar schatting een kwart van de gespaarde 57 miljard euro weer worden uitgegeven.
De Nederlandse publieke investeringen in onderzoek en ontwikkeling blijven achter bij die van andere Europese landen en moeten daarom omhoog. Er zijn structurele investeringen in universiteiten en onderzoeksinstellingen nodig.
In de horeca zijn er 43 procent meer starters. In oktober waren meer dan duizend starters, in deze sector, bijna driehonderd meer dan in oktober vorig jaar.
Aandelen, huizen, inflatie en klimaat zijn de nieuwe risico’s.
De Duitse industrie kampt nog steeds met de problemen in de wereldwijde toeleveringsketen en een tekort aan chips. De industriële productie van de grootste economie van Europa daalde in september met 1,1 procent in vergelijking met een maand eerder.
Aan drie voorwaarden voor stijgende rente wordt niet voldaan.
In Europa gaat de inflatie met 4,1 procent nog harder omhoog.
De accountancy wordt geconfronteerd met vacatures die steeds lastiger te vervullen zijn. In de top vijf van moeilijk vervulbare vacatures in Nederland staan drie accountantsfuncties.
Bijna een derde van de grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa zegt in 2050 klimaatneutraal te willen zijn. Bedrijven die daar ook doelen voor hebben gesteld, zagen hun uitstoot de afgelopen tien jaar met gemiddeld 10 procent dalen.
De Franse economie is in het derde kwartaal aanzienlijk sterker gegroeid dan verwacht. Het versoepelen van de meeste coronamaatregelen leidde ertoe dat consumenten weer meer gingen uitgeven en dat gaf de economie een zetje.
Maar boven handelspartner Duitsland pakken donkere wolken samen.
Bedrijven in de dienstensector en industrie van de eurozone groeiden deze maand in het laagste tempo van de afgelopen zes maanden. Wordt alleen gekeken naar de productie van industriebedrijven, ging het zelfs om de laagste groei van de afgelopen zestien maanden.
Staatsschulden drukten in het tweede kwartaal minder hard op eurolanden dan in de voorgaande drie maanden. Eurolanden leenden nog wel gretig bij om coronasteunpakketten te bekostigen, maar afgezet tegen de omvang van de economie was de schuldenlast kleiner.
De enorme verkoopgroei die webwinkels doormaakten bij het begin van de coronacrisis is voorbij. Nederlandse en Europese webwinkels verkochten in het tweede kwartaal nog wel meer dan een jaar eerder, maar de groei was veel zwakker dan in eerdere kwartalen.
Big four kwetsbaar door werkdruk, extern toezicht en benefits van concurrentie.
Mkb-bedrijven in de zakelijke dienstverlening hebben een uitstekend kwartaal achter de rug. Bijna de helft (44 %) realiseerde een sterke omzetstijging ten opzichte van het tweede kwartaal. Tegelijkertijd verkeren veel bedrijven in onzekerheid over hun financiële positie. Zo heeft bijna een derde NOW-steun ontvangen en sluit 79 procent van deze bedrijven niet uit dat zij door het terugbetalen van de overheidssteun in moeilijker vaarwater terechtkomen.
Economie krijgt klap na klap te verwerken en valt 3 procent terug.
De goederenexport van de eurozone naar de rest van de wereld is in augustus opnieuw flink toegenomen door het herstel van de wereldeconomie van de coronacrisis.
Het aantal nieuw verkochte auto's in de Europese Unie is in september met ruim 23 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2020. Het grootste probleem voor autofabrikanten is het aanhoudende tekort aan chips.
Sector resistent tegen brexit en hogere prijzen, maar hogere kosten komen eraan.
Accountants en teammanagers houden zich in 2030 uitsluitend bezig met de raadselen van de data. De manier waarop ze dat doen wordt zichtbaar in een aantal functies die de komende jaren ontstaan.
De koopkracht van Nederlanders is in de jaren tien veel minder gestegen dan in de twee decennia daarvoor, melden de Universiteit Leiden en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gepensioneerden gingen er zelfs gemiddeld op achteruit. In 2020 steeg de koopkracht juist relatief hard, door cao-afspraken en coronasteun van de overheid.
De sterk oplopende inflatie van de laatste tijd is mogelijk geen tijdelijk fenomeen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) valt niet uit te sluiten dat het algehele prijsniveau een langere tijd sterk blijft stijgen. Als dat gebeurt, kan dat een schok op de financiële markten teweegbrengen.
Landbouwgrond, ondernemerschap en verdienvermogen naar de knoppen.
Kappers zijn beter uit zonder kapperszaak door complexiteit regels.
De productie van de Nederlandse industrie daalde in augustus met 1,9 procent ten opzichte van juli. Wel lag de productie 9,8 procent hoger dan in augustus vorig jaar. Ook was de productie beduidend hoger dan in van augustus 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis.
De verkoop van hedendaagse kunstwerken is in de periode van juni 2020 tot en met juni van dit jaar gestegen naar het recordniveau van 2,7 miljard dollar, omgerekend 2,3 miljard euro.
De schuldenproblematiek in de Chinese vastgoedsector komt ook bij andere bedrijven dan Evergrande aan de oppervlakte. Ook vastgoedontwikkelaar Fantasia Holdings heeft deadlines voor het afbetalen van schulden overschreden. Er zijn zorgen over de gevolgen voor de wereldeconomie.
Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat de voorwaarden die bij een vast contract horen, moeten worden versoberd. Daarmee moet het verschil tussen flex en vast minder groot worden.
Tientallen reisorganisaties spannen een rechtszaak aan tegen de overheid, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen onjuiste reisadviezen geeft. Ook voor gevaccineerde reizigers worden oranje kleurcodes aangehouden voor landen buiten de Europese Unie, terwijl risico's voor deze mensen volgens de in totaal 72 organisaties laag zijn.
Restaurants of cafés hebben "in beginsel" recht op huurkorting omdat ze tijdens de coronapandemie lang hun deuren gesloten moesten houden van de overheid. Uitgangspunt zou daarbij moeten zijn dat het nadeel gelijk tussen verhuurder en huurder wordt verdeeld
Tal van fabrieken sluiten door ernstige energiecrisis in het land.
Veel Nederlanders blijven waarschijnlijk deels vanuit huis werken als de coronapandemie voorbij is.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl