Export luxegoederen en import van ijzer en staal exit.
Vanmorgen is de prijs 118 euro per megawattuur, vorige week was het 345 euro.
Toch gaan er nog steeds minder bedrijven over de kop dan voor de crisis.
De Oekraïneoorlog torpedeert het nakend herstel van na de coronacrisis.
De productie in de Nederlandse industrie is in januari met 7,9 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Een maand eerder kwam de groei nog uit op 13,3 procent.
Door de enorme kluswoede tijdens de coronalockdowns heeft Nederland er afgelopen jaren veel aannemersbedrijven bijgekregen. Volgens een analyse van dataspecialist BoldData telt Nederland nu meer dan 89.000 aannemers, bijna een derde meer dan begin 2020. Bijna al deze aannemers zijn zelfstandigen.
De Europese gasprijs steeg maandag met meer dan 70 procent naar een nieuw record door de oorlog in Oekraïne en de vrees voor verstoringen van de Russische gasleveringen aan Europa. De prijs voor gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ligt nu op meer dan 335 euro per megawattuur.
De groei van nieuwe webwinkels daalde met 42 procent.
Slechts anderhalf procent export ging naar het oosten, vooral van de sierteelt.
De prijzen die industriële bedrijven voor hun goederen vragen zijn in januari verder gestegen. In de afgelopen maand lagen die prijzen 20,9 procent hoger dan in de dezelfde periode een jaar eerder.
De horeca heeft vorig jaar meer omgezet dan een jaar eerder, maar de omzetstijging woog niet op tegen het verlies in 2020. De horeca had ook in 2021 te maken met strenge lockdowns en in vergelijking met het pre-coronajaar 2019 lagen de opbrengsten nog altijd ruim een kwart lager.
De Russische aardgasstromen die via Oekraïne de Europese Unie binnenkomen nemen vrijdag weer toe. Volgens de Slowaakse netbeheerder Eustream stijgt de gastoevoer vrijdag met bijna een kwart.
Export van machines en invoer van grondstoffen komen in het geding.
De Europese Commissie wil de winning van duurzame energie in de EU versnellen door het gebruik van hernieuwbare en groene energiebronnen op te voeren. Daarmee moet de afhankelijkheid van met name Russisch gas versneld worden afgebouwd.
De Europese Centrale Bank (ECB) houdt nauwlettend in de gaten wat de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne zijn voor de economie van de eurozone. Sancties, gas en olie kunnen prijzen en inflatie beïnvloeden.
Ondernemers in de glastuinbouw kijken met spanning naar de Russische aanval op Oekraïne. Veel buitenlandse medewerkers komen uit Oekraïne of hebben daar familiebanden. Daarnaast zijn ze bang dat de dupe te worden door de gasprijzen die exploderen door de Oekraïne-oorlog.
De prijs van gas is donderdag met meer dan 40 procent omhooggeschoten op de toonaangevende Amsterdamse beurs. De prijs voor een megawattuur gas stond een half uur na de opening van de handel op 115 euro. Woensdag sloot de handel nog op een prijs van 87,45 euro.
De prijzen die Duitse fabrikanten vragen voor hun producten zijn in een jaar met een kwart gestegen. Ten opzichte van december gingen de prijzen met 2,2 procent omhoog.
Voor een grote groep veehouders in Nederland dreigt inkrimping van de veestapel omdat ze geen noodzakelijke natuurvergunning hebben. Mogelijk gaat het om duizenden bedrijven.
De Nederlandse industrie heeft in het slotkwartaal van 2021 fors meer omgezet. Op jaarbasis zette de sector bijna een kwart meer om. Dat kwam vooral door de hogere prijzen die voor producten werden gerekend.
Nederland had het grootste aantal faillissementen in de Europese Unie.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt bedrijven dat afspraken over het níet werven of níet in dienst nemen van elkaars personeel verboden zijn. De toezichthouder zegt afgelopen jaar meerdere signalen te hebben ontvangen over dergelijke afspraken op de arbeidsmarkt, die nadelig zijn voor werknemers en de samenleving als geheel.
Het aantal vacatures voor financial accountants lag in het laatste kwartaal van vorig jaar 32 procent hoger dan een jaar eerder. Het tekort was er al voor de pandemie, maar na een dip in het aantal vacatures in de coronajaren is de schaarste weer in alle hevigheid terug.
Grote banken zoals ABN AMRO en Rabobank verwachten dat het aantal faillissementen dit jaar zal normaliseren.
De omstandigheden voor de wereldhandel zijn eerder aan het verslechteren dan aan het verbeteren. De omzetten van veel bedrijven vallen hoger uit, maar daar staan gestegen kosten voor onder meer grondstoffen en personeel tegenover. Verder blijven de toeleveringsketens verstoord en neemt het ziekteverzuim toe.
De inflatie in Nederland zal met 4 procent meer zijn dan het gemiddelde van 3,5 procent in de eurolanden. Maar ons land is ook minder hard getroffen dan die rest en hoeft minder te herstellen.
Ons land telde op 1 januari 2022 voor het eerst meer dan 2 miljoen bedrijven. Dat is de sterkste toename sinds de start van de metingen in 2007. De groei bestaat voor meer dan 90 procent uit eenmanszaken. De groep bedrijven met 250 of meer werknemers groeide met 3,5 procent.
De bestellingen bij Duitse fabrieken zijn in december sterker toegenomen dan waar kenners rekening mee hielden. Dat kwam vooral door een aantrekkende binnenlandse vraag naar producten van Duitse makelij.
De agrarische sector in ons land gaat dit jaar minder produceren. Dat is een gevolg van de hoge prijzen van energie, kunstmest en voer. Ook overheidsmaatregelen, bijvoorbeeld over stikstofuitstoot, hebben een effect.
Functies worden anders ingevuld, eisen aangepast of nieuwe krachten zelf opgeleid.
In het vierde kwartaal van 2021 werden 10 procent meer nieuwe bedrijfspanden aangemeld op Funda in business dan in het derde kwartaal. Onderaan de streep daalt het aantal bedrijfspanden dat op het platform staat echter.
Nederlandse winkeliers hebben afgelopen jaar meer omzet gedraaid dan in het eerste coronajaar 2020. Dat komt doordat de prijzen flink zijn gestegen.
De prijzen die industriële bedrijven voor hun goederen vragen zijn in een jaar met bijna een vijfde omhooggegaan. In december lagen die prijzen 19,5 procent hoger dan in de slotmaand van 2020.
De bezorgdheid onder financiële professionals over de bedrijfskosten stijgt verder en bevindt zich nu op het hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2019 Dat blijkt uit een enquête van IMA en ACCA onder bijna 2500 accountants, waaronder 150 financiële bestuurders.
De export van landbouwproducten is vorig jaar voor het eerst boven de 100 miljard euro uitgekomen. Hogere prijzen en in mindere mate hogere volumes maakten dat deze markt het record noteerde. Op jaarbasis steeg de exportwaarde met 9,4 procent tot 104,7 miljard euro.
Het onderzoek van LinkedIn laat het Nederlanders aan zelfvertrouwen niet ontbreekt. Negen van de tien Nederlanders is vol vertrouwen over hun professionele capaciteiten. Dat zelfvertrouwen zorgt er wellicht voor dat 58 procent van de beroepsbevolking overweegt om dit jaar van baan te veranderen.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl