Horecabedrijven en winkels hebben vanwege de coronapandemie recht op huurkorting. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag beslist na vragen over de kwestie door de rechtbank Roermond. Volgens de hoogste rechtsprekende instantie is er sprake van onvoorziene omstandigheden als bedrijven door de coronamaatregelen worden geraakt.
De wereldeconomie groeit komend jaar voor het eerst tot een omvang van meer dan 100 biljoen dollar. Dat klinkt mooi, maar is een teken van ongewenste inflatie. Als die niet snel onder controle wordt gebracht, kunnen veel economieën in een recessie belanden.
De pandemie ontwikkelt zich zodanig dat substantiële contactbeperkende maatregelen worden aangescherpt en tot eind 2022 nodig blijven. Daarna worden ze geleidelijk afgebouwd. De economische groei zal 1 tot 2 procent minder worden dan verwacht.
Het aantal faillissementen is in de maand november flink gestegen. Vorige maand werden 166 faillissementen uitgesproken over bedrijven en instellingen. Dat is exclusief eenmanszaken.
Veel export uit Nederland levert amper iets op. Nederland verdient slechts 1,3 cent per euro aan de 843 miljard euro die de goederenstroom waard is die door Nederland stroomt.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 9,9 procent hoger dan in oktober vorig jaar. De gecorrigeerde cijfers laten ook een groei zien ten opzichte van vorige maand.
De omvang van de Britse economie is nog altijd 0,5 procent kleiner dan in februari vorig jaar, voor de uitbraak van de coronacrisis. In oktober groeide de economie van het Verenigd Koninkrijk met 0,1 procent in vergelijking met september. Dat is zwakker dan economen hadden verwacht.
De wereldwijde handel zal volgend jaar met 5,4 procent toenemen, ondanks de aanhoudende toeleveringsproblemen. Verstoringen in de logistieke ketens tot medio volgend jaar op een hoog niveau zullen blijven, maar daarna zullen verminderen.
De Duitse industrie heeft in oktober onverwacht veel minder nieuwe orders binnengekregen dan een maand eerder. Vooral uit het buitenland kregen de Duitse fabrieken flink minder opdrachten.
De Amerikaanse producent van elektrische auto's Canoo verwacht toch geen voertuigen bij autobouwer VDL Nedcar in het Limburgse Born te laten bouwen. In een bij de Amerikaanse beurswaakhond ingediend document zegt het bedrijf niet meer te denken dat een voorlopige overeenkomst in een definitieve wordt omgezet.
Producenten in de eurozone vroegen in oktober flink meer voor hun producten. De zogeheten producentenprijzen lagen 5,4 procent hoger dan een maand eerder.
De Nederlandse economie groeit in 2022 met 3,6 procent. Het aantrekken van de vraag naar diensten draagt bij aan dat groeicijfer.
Het aantrekken van krediet en personeel is een groot probleem voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Het lukt ze niet zonder mensen en middelen om verduurzaming en digilisering bij te houden.
In de industrie is het vertrouwen op recordhoogte, maar niet alles gaat goed.
Ondanks de vierde golf is 2021 op weg economisch een zeer goed jaar voor Nederland te worden. Zelfs als er in de laatste periode een zware lockdown komt en het bruto binnenlands product alsnog fors krimpt, komt de groei voor het gehele jaar hoog uit.
China denkt de prijzen van voor consumenten belangrijke goederen stabiel te kunnen houden. Daarbij zal Beijing ervoor zorgen dat er voldoende voorraden zijn.
De stemming onder consumenten in Nederland is deze maand flink verslechterd. Nederlanders zowel somberder over het algehele economische klimaat als over hun eigen financiële situatie. Toch is de stemming nu bij lange na nog niet zo somber als aan het begin van de coronacrisis.
Vooral kledingwinkels en schoenenwinkels zagen de omzet stijgen in Q3.
Er zijn meer bedrijven in Europa die groeiden dan krompen in coronatijd. Dertig procent geeft aan gegroeid te zijn in omzet ten opzichte van vorig jaar.
Nadat de maatregel werd ingevoerd daalde de pinomzet in restaurants en cafés in oktober met 20 procent. De afgelopen weken is ook het aantal coronabesmettingen in Nederland enorm toegenomen.
Na loslaten van het thuiswerkadvies in september sprong het gemiddelde ziekteverzuim van 4,2 naar 4,6 procent.
De werkloosheid in Nederland is in oktober verder gedaald naar 2,9 procent van de beroepsbevolking. Dat is even groot als in februari 2020, voor de coronapandemie. Het werkloosheidspercentage was in september nog 3,1 procent.
Het aantal faillissementen lag ook in de maand oktober historisch laag, ondanks de stopzetting van de generieke coronasteun van het kabinet sinds deze maand.
De Nederlandse economie groeit dit jaar nog harder dan de Europese Commissie de afgelopen maanden voorspelde. De commissie rekent op een groei van 4 procent dit jaar, vooral dankzij de sterke opleving dit voorjaar toen de economie van het slot ging.
Nederlandse huishoudens zullen de opgepotte spaartegoeden van tijdens de coronacrisis niet zonder meer gaan uitgeven. Volgens economen van ING zal naar schatting een kwart van de gespaarde 57 miljard euro weer worden uitgegeven.
De Nederlandse publieke investeringen in onderzoek en ontwikkeling blijven achter bij die van andere Europese landen en moeten daarom omhoog. Er zijn structurele investeringen in universiteiten en onderzoeksinstellingen nodig.
In de horeca zijn er 43 procent meer starters. In oktober waren meer dan duizend starters, in deze sector, bijna driehonderd meer dan in oktober vorig jaar.
Aandelen, huizen, inflatie en klimaat zijn de nieuwe risico’s.
De Duitse industrie kampt nog steeds met de problemen in de wereldwijde toeleveringsketen en een tekort aan chips. De industriële productie van de grootste economie van Europa daalde in september met 1,1 procent in vergelijking met een maand eerder.
Aan drie voorwaarden voor stijgende rente wordt niet voldaan.
In Europa gaat de inflatie met 4,1 procent nog harder omhoog.
De accountancy wordt geconfronteerd met vacatures die steeds lastiger te vervullen zijn. In de top vijf van moeilijk vervulbare vacatures in Nederland staan drie accountantsfuncties.
Bijna een derde van de grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa zegt in 2050 klimaatneutraal te willen zijn. Bedrijven die daar ook doelen voor hebben gesteld, zagen hun uitstoot de afgelopen tien jaar met gemiddeld 10 procent dalen.
De Franse economie is in het derde kwartaal aanzienlijk sterker gegroeid dan verwacht. Het versoepelen van de meeste coronamaatregelen leidde ertoe dat consumenten weer meer gingen uitgeven en dat gaf de economie een zetje.
Maar boven handelspartner Duitsland pakken donkere wolken samen.
Bedrijven in de dienstensector en industrie van de eurozone groeiden deze maand in het laagste tempo van de afgelopen zes maanden. Wordt alleen gekeken naar de productie van industriebedrijven, ging het zelfs om de laagste groei van de afgelopen zestien maanden.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl