ZZP’ers en Belastingaangifte: 1 op de 11 Fraudeert

Voor veel zzp’ers is het indienen van de belastingaangifte een moment van spanning en zorg. Vanaf deze maand is het weer mogelijk om deze belangrijke taak uit te voeren. Echter, uit recent onderzoek uitgevoerd door Boekhouder.nl blijkt dat een alarmerend aantal zelfstandigen niet altijd even nauwkeurig omgaat met hun fiscale verplichtingen. Maar liefst één op de elf zzp’ers heeft in het verleden fraude gepleegd bij het invullen van de belastingaangifte.

Volgens het onderzoek, dat 400 zzp'ers omvat, gaf negen procent van de respondenten toe bewust een factuur niet te hebben opgegeven bij de belastingaangifte. Daarnaast twijfelt nog eens twaalf procent of ze dit wellicht onbewust hebben gedaan. Deze bevindingen laten zien dat minder dan tachtig procent van de zelfstandigen met zekerheid kan zeggen dat ze nooit (bewust) hebben gefraudeerd. "Een zorgelijke conclusie, maar begrijpelijk gezien het feit dat één op de vier zzp'ers financiële zorgen heeft," aldus de onderzoekers van Boekhouder.nl.

  • 1 op de 11 zzp'ers fraudeerde bij belastingaangifte.
  • Een kwart van de zzp'ers heeft geen zakelijke rekening.
  • Ondanks vereenvoudiging van boekhouding, blijven risico's bestaan.

Een ander zorgwekkend aspect dat naar voren komt uit het onderzoek van Boekhouder.nl is dat een kwart van de zzp'ers hun inkomsten op een privérekening ontvangt. Hoewel het hebben van een zakelijke rekening niet verplicht is, stellen verschillende banken wel als voorwaarde dat een privérekening niet voor zakelijke doeleinden mag worden gebruikt. Dit leidt tot vermenging van zakelijke en privé-inkomsten en uitgaven, wat het overzicht bemoeilijkt, vooral bij een gebrekkige administratie. Hierdoor wordt het moeilijker om zakelijke transacties correct op te geven bij de belastingaangifte.

Boekhouding vereenvoudigd, maar risico's blijven

Met de opkomst van online boekhoudprogramma's en apps wordt het bijhouden van de boekhouding steeds toegankelijker. Bijna de helft van de zzp'ers doet dan ook zelf hun boekhouding. Toch waarschuwt Boekhouder.nl, vooral startende zzp'ers, voor de risico's die gepaard gaan met het zelfstandig beheren van de financiën. Fouten kunnen leiden tot boetes of het missen van fiscale voordelen. Ondanks dat de praktische kant van het boekhouden grotendeels wordt overgenomen door software, blijft de rol van de boekhouder van onschatbare waarde voor veel zelfstandigen.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.
Gerelateerde artikelen