Zuid-Afrika verschuilt zich achter accountantsrapport bij beschuldigingen over omkoping WK 2010

Zuid-Afrika ontkent de beschuldigingen van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat het WK van 2010 is verkregen dankzij omkoping. Een Zuid-Afrikaanse minister verwijst daarbij naar een rapport van Ernst & Young, waaruit zou blijken dat er geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden.

Via de voormalige FIFA-vicevoorzitter Jack Warner uit Trinidad en Tobago zou het land zeker tien miljoen dollar hebben betaald, maar Zuid-Afrika kan dit soort bedragen niet vinden in de financiële verslagen van tijdens en voor het toernooi. ‘Alle uitgaven zijn verantwoord en gecontroleerd’, zei donderdag minister van Sport Fikile Mbalula, die nog wachtte op de precieze aanklacht van de Amerikanen.

Ook de Zuid-Afrikaanse voetbalbond herkende zich niet in de aantijgingen uit de Verenigde Staten. ‘De kandidaatstelling is gedaan door integere mensen, zoals de inmiddels overleden Nelson Mandela en oud-president Thabo Mbeki’, had een woordvoerder eerder al gezegd.

Volgens minister Jeff Radebe zijn de beschuldigingen aan het adres van zijn land vals. Hij verwijst naar een doorlichting van Ernst & Young die geen onregelmatigheden aan het licht bracht, zo schrijft het Vlaamse Nieuwsblad. ‘Ernst & Young is een befaamd bureau’, aldus Radebe, die deel uitmaakte van het organisatiecomité. ‘Zij gaven ons een vlekkeloos rapport toen we het WK organiseerden. Nooit is er ergens gesuggereerd dat er in Zuid-Afrika een of andere inbreuk heeft plaatsgevonden.’

(ANP/Nieuwsblad)

Gerelateerde artikelen