Zuid Korea wil CEO van nalatig accountantskantoor kunnen wippen

In Zuid Korea ligt een wetsvoorstel op tafel, dat toezichthouders de mogelijkheid geeft de CEO van een accountantskantoor uit zijn functie te dwingen, wanneer vastgesteld wordt dat het kantoor niet genoeg doet om de kwaliteit van het controlewerk te waarborgen.
The Korea Times bericht, dat de lokale Financial Services Commission een dergelijk wetsvoorstel heeft ingediend bij de Nationale Assemblée. Kantoren die herhaaldelijk betrapt worden op onzorgvuldigheid of nalatigheid kunnen volgens deze wet hun vergunning verliezen; onder de huidige wet geldt dat alleen voor de directie van de gecontroleerde bedrijven.
 
Het wetsvoorstel is een reactie op het boekhoudschandaal bij Daewoo Shipbuilding and Engineering, geaudit door Deloitte Anjin. De lokale vestiging van Deloitte erkende dat het er niet in geslaagd was frauduleuze fouten in de jaarrekeningen van 2013 en 2014 te ontdekken; fouten die van enorme verliezen even enorme winsten maakten.
 
Een ander Deloitte-kantoor is in Groot Brittannië onder vuur komen te liggen door hun werk voor de Serco Group, een Brits outsourcing bedrijf.  De Britse toezichthouder onderzoekt de controles van de Serco-jaarrekeningen van 2011 en 2012 nadat het Serious Fraud Office een strafrechtelijk onderzoek startte naar de contracten van Serco.
De boeken van Serco worden nu gecontroleerd door KPMG, maar dat wordt zelf ook door de FRC onderzocht vanwege het leveren van non-audit diensten aan cliënt Ted Baker, een kledingwinkelbedrijf. 
 
Gerelateerde artikelen