Zorgen Tweede Kamer over minder aantal boekenonderzoeken door Belastingdienst

Tweede Kamerleden maken zich zorgen over de belastingmoraal van kleine ondernemers. Ze vrezen dat die het minder nauw nemen met belastingaangiften, omdat de Belastingdienst minder boekenonderzoeken uitvoert en meer gericht controleert op risico's waarmee veel geld is gemoeid.

Dit schrijft Het Financieel Dagbad. De zorg van de Kamer kwam donderdag naar voren in een overleg van de Vaste Kamercommissie voor Financiën met staatssecretaris Eric Wiebes over de Belastingdienst.

Onlangs werd bekend dat de Belastingdienst dit jaar veel minder boekenonderzoeken zal uitvoeren dan gepland. Dit zei staatssecretaris Wiebes in antwoord op vragen van de Tweede Kamer over de 16e halfjaarrapportage van de Belastingdienst. Door het verleggen van de focus naar boekenonderzoeken met een groter fiscaal risico en fiscaal belang verwacht Wiebes dat in 2015 ongeveer 27.000 boekenonderzoeken zullen worden uitgevoerd (tot en met augustus 2015 zijn 15.755 boekenonderzoeken uitgevoerd). De oorspronkelijke planning voor 2015 bedroeg 35.750 tot 38.750.

Gerelateerde artikelen