Zorgen over overname accountantskantoren door beleggers

Vrees dat private equity botst met de kwaliteit van de wettelijke controle.

De kwartiermakers Toekomst Accountancysector vragen aandacht voor de toenemende belangstelling van private-equity-investeerders voor accountantskantoren in het MKB. In hun vijfde rapportage wijzen de kwartiermakers Marlies de Vries en Chris Fonteijn erop dat steeds meer private equity-bedrijven accountantskantoren overnemen.

“Een interessante ontwikkeling in de sector is de toetreding van private equity als aandeelhouder van een accountantsorganisatie”, schrijft het duo. “Dit zal vaker gaan gebeuren met als gevolg verdere consolidatie binnen de sector. Het is belangrijk om deze ontwikkeling te blijven volgen.”

De kwartiermakers vellen hier geen oordeel over, maar minister Kaag van Financiën maakt zich wel zorgen. “Van consolidatie onder MKB-accountantsorganisaties kan een gunstige impuls uitgaan. Ik vind het echter verstandig dat de kwartiermakers deze trend signaleren”, zo schrijft de minister aan de Tweede Kamer. 

“Het belang dat aandeelhouders in algemene zin hebben bij groei van omzet en winst, zou immers kunnen botsen met het belang van kwaliteit van de wettelijke controle en de investeringen die hiervoor nodig zijn. Ook de AFM volgt daarom deze ontwikkeling.”

Lees ook: Is er een consolidatieslag in de accountancysector op komst?
 

Gerelateerde artikelen