‘Zonder intrinsieke motivatie blijft verantwoording steken in window dressing’

Bestuurders en commissarissen moeten niet alleen verantwoording afleggen omdat ze daartoe gedwongen worden door een rapportageverplichting, maar ze moeten een intrinsieke motivatie hebben om stakeholders goed te informeren. Dat zei bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven van de AFM donderdag bij de uitreiking van de Sijthoff-prijs voor financiële verslaggeving.

Zonder die intrinsieke motivatie blijft verantwoording volgens haar steken in window dressing. ‘Dat resulteert in prachtige rapporten, die soms zelfs een mooie prijs krijgen voor het beste jaarverslag. Heeft ook Imtech niet ooit de Henri Sijthoff Prijs gewonnen? Achteraf blijkt dan soms pas dat zo’n rapport een verkeerd beeld van de werkelijkheid heeft geschetst,’ aldus Van Vroonhoven.
 
Volgens de AFM-bestuursvoorzitter wordt met het doorvoeren van geïntegreerde verslaggeving een volgende stap in transparantie gezet. Voorwaarde is wel dat het hierbij gaat om betekenisvolle transparantie. ‘Geen transparantie omwille van de transparantie, maar stakeholders betekenisvol inzicht bieden in dilemma’s, afwegingen en keuzes.’

 Toespraak Merel van Vroonhoven

Lees ook:

Gerelateerde artikelen