Zes maanden celstraf voor belastingfraude en witwassen

Rechtbank Gelderland heeft vandaag een 62-jarige man uit Oss veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf. De rechtbank vindt bewezen dat hij zich gedurende bijna twee jaar schuldig heeft gemaakt aan belastingfraude door zich in het Handelsregister van Kamer van Koophandel in te schrijven met een niet bestaande onderneming en vervolgens elk kwartaal valse aangiften omzetbelasting te doen. In totaal heeft verdachte zo meer dan € 100.000 onterecht van de Belastingdienst ontvangen, wat hij in zijn eigen voordeel heeft gebruikt.

De rechtbank heeft, naast de ernst van de feiten, rekening gehouden met de omstandigheid dat verdachte zich eerder door het plegen van strafbare feiten een inkomen heeft verkregen en waarvoor hij in 2010 is veroordeeld. In het voordeel van de verdachte heeft de rechtbank rekening gehouden met de omstandigheid dat verdachte openheid van zaken heeft gegeven.

De officier van justitie had een gevangenisstraf van 9 maanden geëist. De opgelegde straf is lager dan deze eis. De rechtbank heeft gekeken naar de oriëntatiepunten voor de op te leggen straf. Een oriëntatiepunt geeft richting welke straf rechters voor een bepaald delict kunnen opleggen. De rechtbank is met betrekking tot de oriëntatiepunten uitgegaan van een benadelingsbedrag tussen € 70.000 tot € 125.000.

Gerelateerde artikelen