Zelfstandigen Bouw pleit voor ‘Zelfstandigenrekening’

Zelfstandigen Bouw lanceert het voorstel voor een ‘Zelfstandigenrekening’: een geblokkeerde rekening waarop een zzp’er belastingvriendelijk kan sparen voor pensioen, arbeidsongeschiktheid , (bij)scholing en re-integratie.

Op dit moment heeft slechts 20 tot 25% van de zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook nemen ze maar weinig deel aan pensioenregelingen. “De huidige voorzieningen voor zzp’ers zijn ingewikkeld, duur, onbetrouwbaar of fiscaal onaantrekkelijk”, aldus voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. Zzp’ers willen hun sociale voorzieningen graag zelf regelen maar het inkomen van veel zzp’ers staat hen niet toe dat allemaal te financieren. De ‘Zelfstandigenrekening’ biedt volgens Zelfstandigen Bouw zzp’ers de mogelijkheid die voorzieningen te regelen  op een wijze die bij hen past: vrijwillig en flexibel.  Zij  kunnen er een buffer mee opbouwen voor diverse doeleinden.

De inleg van deze Zelfstandigenrekening is fiscaal aftrekbaar en het saldo op de Zelfstandigenrekening is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Ook zou de rekening bij faillissement van de zzp’ er beschermd moeten zijn.

Gerelateerde artikelen