Zelfscan voor bedrijven in aanloop naar wetgeving over cybersecurity

De NIS2-richtlijn is er voor bedrijven die essentieel zijn voor de economie.

De overheid heeft de NIS2-Quickscan gelanceerd, een hulpmiddel voor organisaties die willen weten hoe zij zich kunnen voorbereiden op de komst van de nieuwe Europese NIS2-richtlijn. Deze richtlijn is gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van bedrijven en Europese organisaties.

  • Overheid lanceert NIS2-Quickscan voor betere cyberveiligheid
  • Organisaties kunnen nu alvast voorbereiden op komst van Europese richtlijn
  • Quickscan helpt IT-specialisten om digitale weerbaarheid te toetsen

De NIS2 (Network and Information Security directive) is een Europese richtlijn gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid en het beperken van de gevolgen van cyberincidenten in de EU. De NIS2-richtlijn wordt momenteel omgezet naar Nederlandse wetgeving. 

De NIS2-richtlijn is van toepassing op organisaties die gezien worden als essentieel of belangrijk voor de maatschappij of de economie. Met de NIS2-Zelfevaluatie kunnen organisaties inschatten of ze onder de NIS2-richtlijn vallen en of zij gezien worden als 'belangrijk' of als 'essentieel'.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Maatregelen die deze organisaties moeten treffen in het kader van de richtlijn, vergen tijd en aandacht. Daarom adviseert de rijksoverheid organisaties om niet af te wachten totdat er wetgeving is die voorschrijft hoe om te gaan met cyberveiligheid, maar nu alvast voorbereidingen te treffen.

De NIS2-Quickscan is met name bedoeld voor IT- en cybersecurity-specialisten en -verantwoordelijken binnen organisaties. Het beantwoorden van 40 ja/nee-vragen maakt hen bewust van de status van de digitale weerbaarheid van hun organisatie. De Quickscan stelt per thema technische of organisatorische maatregelen voor die bijdragen aan de digitale weerbaarheid.

Doe hier de Quickscan

 

Lees ook:

 

Gerelateerde artikelen