‘Zakelijke dienstverlening profiteert van groei economie’

De aantrekkende particuliere consumptie blijft de groeimotor van de Nederlandse economie de komende jaren van brandstof voorzien. Daarvan profiteren alle sectoren, maar vooral de zakelijke dienstverlening, de telecom-, media- en technologiebranche en de bouw. Dat schrijft het economisch bureau van ABN AMRO in een rapport dat donderdag is verschenen.

De economie heeft volgens de bank in 2015 een inhaalslag ingezet. Het groeitempo verdubbelde ten opzichte van 2014, naar 2 procent. De komende twee jaar kan de economie in datzelfde tempo blijven groeien en mogelijk zelfs nog wat harder, verwachten de economen van ABN AMRO.

De consument levert daaraan een belangrijke bijdrage. De consumptie vertoont de sterkste groei in jaren. Daarvan profiteren alle sectoren, maar vooral de zakelijke dienstverlening, de telecom-, media- en technologiebranche en de bouw.
Alleen voor de autobranche voorziet de bank dit jaar geen groei. Die profiteerde dit jaar al van de aanscherping van fiscale regels, waardoor autoverkopen naar voren zijn gehaald.

De belangrijkste economische risico’s liggen volgens de onderzoekers de komende jaren buiten onze eigen landsgrenzen. De groeivertraging in China kan nadelige gevolgen hebben voor de wereldhandel en daarmee voor de Nederlandse economie, die sterk afhankelijk is van de export.

Verdere digitalisering kan eveneens een bedreiging vormen, maar alleen voor bedrijven die daar onvoldoende op zijn voorbereid. ABN AMRO noemt de detailhandel als voorbeeld. Hoewel consumenten weer meer geld uitgeven, zitten veel winkelketens nog altijd in zwaar weer omdat ze geen goed antwoord hebben gevonden op de groeiende populariteit van webwinkels.

• Sectorprognoses 2016-2017

Gerelateerde artikelen