Zaanstad wil slechts helft meerkosten accountant Deloitte betalen

Jaarlijks brengt Deloitte € 75.000 bij de gemeente Zaanstad in rekening voor de controle van de jaarrekening, maar in 2014 kwam daar een bedrag van € 27.451 bovenop voor meerwerk. Deloitte verwacht in 2015 eenzelfde verhoging in rekening te moeten brengen. De gemeente Zaanstad wil daarvan slechts de helft betalen.

De hogere kosten worden veroorzaakt door verscherpt toezicht van de AFM. Deloitte heeft daardoor meer controles uit moeten voeren ten opzichte van voorgaande jaren. Enkele voorbeelden daarvan zijn de hercontroles op de VIC bevindingen, controle van de schattingen rond de grondexploitatie en het onderzoek naar verbonden partijen.

De auditcommissie van de gemeente Zaanstad heeft inmiddels een brief aan Deloitte klaar (gedateerd 3 juli 2015!) waarin wordt gemeld dat de dag ervoor de gemeenteraad zich over het verzoek van Deloitte heeft gebogen om de rekening voor de  jaarrekeningcontrole te verhogen. Daarin lezen we het volgende: ‘U vraagt om een uitbreiding van het budget van uw diensten en daarom heeft de gemeenteraad zich over uw vraag gebogen. Op 2 juli heeft de gemeenteraad van Zaanstad besloten u voor de helft van het bedrag tegemoet te komen. De gemeenteraad is van oordeel dat een deel van de kosten onder uw bedrijfsrisico vallen, maar u heeft wel voldoende inzichtelijk kunnen maken dat er extra werkzaamheden zijn verricht. Voor 2014 en 2015 is daarom een extra bedrag beschikbaar gesteld van € 13.725.’

Vorige week trok een andere gemeente ook al aan de bel over meerkosten van de accountant. De Amstelveense wethouder Herbert Raat liet weten dat controlerend accountant PwC een rekening van 15.000 euro voor meerwerk ‘Europese aanbestedingen’ zou moeten intrekken.  

Gerelateerde artikelen