Jacht op miljoenen van Loterijverlies stuit op juridische vraagtekens

Nadat eind 2021 de oprichter van Loterijverlies wegens fraude werd veroordeeld, zit het Openbaar Ministerie nu achter de verdwenen 2,8 miljoen euro van deze BV aan. De strafzaak is echter vertraagd omdat onduidelijk is wie het bedrijf waar de miljoenen naartoe zijn gesluisd, mag vertegenwoordigen.

Door Michiel Satink

Lees ook: Oprichter Loterijverlies voor de rechter voor fraude

Rook dwarrelt door de gang onder de rechtszaal op de eerste verdieping waar de strafzaak tegen Europa Enterprises Limited dient. Het blijkt een uit de hand gelopen brandoefening in de rechtbank in Zwolle, maar de rook typeert ook de strafzaak. Volgens het Openbaar Ministerie tuigde Ferdy R., oprichter van Loterijverlies BV, een rookgordijn op met facturen van Europa Enterprises. Deze firma op de Isle of Man stuurde facturen ter grootte van 2,8 miljoen euro aan Loterijverlies voor onder meer een handtekeningenactie onder de 100.000 donateurs van Loterijverlies. Na die facturen bleef er van de 'oorlogskas' van Loterijverlies vrij weinig meer over.

Achter Loterijverlies zit de nu 43-jarige Ferdy R. Zijn stichting en BV Loterijverlies wisten met een rechtszaak aan te tonen dat de Staatsloterij de winstkansen kleiner voorspiegelde dan de werkelijkheid. De prijzen werden getrokken uit een pot waarin ook de onverkochte loten zaten. Daarna wilden velen delen in de claim die bij de Staatsloterij werd ingediend. Zeker 100.000 mensen doneerden aan Loterijverlies zodat ze verder tegen de loterij kon procederen. 

Eind 2021 kreeg R. in Zwolle twee jaar cel opgelegd voor verduistering van de 'oorlogskas' van Loterijverlies van 2,8 miljoen euro, witwassen, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Met valse facturen zorgde R. er volgens de rechters voor ,,dat hij zelf beschikking kreeg over het geldbedrag dat afkomstig was van gedupeerden van de loterij." Over het bedrag dat hij op die manier op zijn rekening kreeg, betaalde hij geen inkomstenbelasting.

R. ging tegen die uitspraak in beroep. Die zaak loopt nog maar R. is overtuigd van zijn gelijk, zei hij donderdag op de gang in de rechtbank strijdbaar. Door nu ook Europa Enterprises Ltd aan te pakken wil het OM die 2,8 miljoen euro in handen krijgen. Alleen stuitte het donderdag op juridische complicaties. De firma kreeg op 4 augustus 2022 de status van 'struck off', doorgestreept, in het handelsregister van het Isle of Man. Wat betekent dit? Volgens het Openbaar Ministerie is dat niet hetzelfde als een doorhaling in het register van de Kamer van Koophandel zoals wij die hebben. De rechtspersoon bestaat gewoon nog, zei de officier, en kan dus voor strafbare feiten vervolgd worden.

'Bedrijf bestaat niet meer'
Hoewel de strafzaak tegen R. in november 2021 diende, besloot het OM Europa Enterprises Ltd (EEL) pas op 19 augustus 2022 te dagvaarden. Dat is 15 dagen na de 'struck off' en dat is volgens R. te laat. “Want de rechtspersoon bestaat niet meer.'' Volgens een door hem geraadpleegd Brits advocatenkantoor betekent dit dat EEL ,,therefore could not be sued after that date''. De rechtbank oordeelde echter dat EEL pas ophoudt te bestaan als het 'dissolved' was, ofwel ontbonden. Dat is niet het geval, dus kan de firma gewoon vervolgd worden.

Kan Ferdy R. dan Europa Limited in de rechtszaal vertegenwoordigen? De firma had tot woensdag nog een advocaat maar die heeft zich plots teruggetrokken. Volgens de officier is R. feitelijk geen bestuurder en dus mag hij het bedrijf niet verdedigen. R. zelf stuurde de rechtbank eerder een formulier toe waaruit blijkt dat bij bestuurder-directeur van het bedrijf was, tot de 'struck off' dus. Dat zou bewijzen dat hij gerechtigd is het bedrijf te vertegenwoordigen. Volgens de rechters heeft het OM verzuimd in een rechtshulpverzoek aan Ilse of Man te vragen of dat formulier rechtsgeldig is. De rechters willen die vraag eerst beantwoord hebben. In februari 2024 wil de rechtbank, met dat antwoord in handen, de zaak dan eindelijk inhoudelijk afdoen.
 

Gerelateerde artikelen