Oprichter Loterijverlies voor de rechter voor fraude

Justitie verdenkt R. ervan dat hij geld doorschoof naar Guernsey en van het oplichten van de fiscus.

Door Michiel Satink

De 'oorlogskas' van Loterijverlies werd volgens het Openbaar Ministerie voor 2,8 miljoen euro geplunderd en tegen adviezen van belastingadviseurs in werd geen of veel te weinig belasting betaald. Tegen de oprichter van de claimstichting werd maandag 4 jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist.

Zonder de 41-jarige Ferdy R. viel er niets te claimen tegen de Staatsloterij. Zijn stichting en BV Loterijverlies wisten de rechtszaak te winnen waaruit bleek dat de Staatsloterij de winstkansen kleiner voorspiegelde dan de werkelijkheid. De prijzen werden getrokken uit een pot waarin ook de onverkochte loten zaten, zei de officier van justitie. “Hij streed tegen bedrog maar handelde zelf ook als bedrieger'', voegde de officier daar aan toe. Want 2,8 miljoen euro verdween uit de 'oorlogskas' en werd overgemaakt naar Europa Enterprices Ltd (EEL), een bedrijf op Kanaaleiland en belastingparadijs Guernsey waarvan R. erkende dat deze van hem was. En in hetzelfde jaar, het gaat hier over 2015, kocht hij een villa van 1,4 miljoen euro in Bergen.

Dat hier sprake is van bedrog herleidt de officier van justitie in de strafzaak in de rechtbank in Zwolle uit twee volgens hem vervalste facturen. Die zien op een handtekeningenactie die EEL zou doen onder de meer dan 100.000 donateurs van Loterijverlies. Voor die actie werd bijna een half miljoen euro aan portokosten berekend, terwijl bijna twee derde van de donateurs het formulier digitaal toestuurde. Zonder portokosten dus.

Ook wordt R. verdacht van belastingfraude. In plaats van de werkelijke omzet van 2,2 mln euro gaf hij in het eerste kwartaal van 2015 een omzet op van 472.000 euro. R. had zijn boekhouder verteld dat '80 procent werd gecrediteerd'. Maar een creditnota is nooit geschreven. Drie deskundige bureaus werden door R. benaderd met de vraag of hij – met zijn bedrijf in Guernsey – BTW moest afdragen. En ze zeiden allemaal dat dit moest. Een van die bureaus, Loyens en Loeff, adviseerde hem om contact op te nemen met de fiscus als hij van dat gedoe af wilde. Een belletje dat R. nooit pleegde. Volgens de Belastingdienst deed hij dat bewust niet. R. ziet het anders: hij heeft abusievelijk over die 20 procent BTW afgedragen. “De Staat is juist bevoordeeld in plaats van benadeeld door mij.'' Swart en Co Accountants maakten zelfs een suppletieaangifte voor hem klaar. De verdachte maakte daar geen gebruik van. Hij meent dat zijn argumenten om niet te hoeven betalen niet door de deskundigen weerlegd zijn. En dus hoefde hij niet te betalen, zo redeneert hij.

Ferdy R. waste volgens de officier de ontvreemde gelden wit door er onder meer de villa in Bergen mee te financieren. De verdachte zag de ingelegde gelden als 'zijn buitenlandse kas'. Hij vroeg in 2016 en een jaar later opnieuw om extra bijdrages. Dat terwijl hij net 1,5 miljoen euro uit die pot gebruikte om zijn huis aan te schaffen. ''Het is hondsbrutaal wat hij heeft gedaan'', aldus de officier. De officier heeft medelijden met R., zo zei hij. Advocaat Dennis Wolters las een verklaring voor van de oprichter van Loterijverlies waaruit blijkt hoe de zaak zijn leven beheerst. “Zijn leven en hoofd zitten vol met de hetze die de Staat tegen hem voert. Al het geld gaat op aan beslagen en procedures. Er zijn vordering van meer dan 15 miljoen euro tegen hem ingediend.'' Het OM acht verduistering, fraude en witwassen bewezen en daarnaast is de fiscus voor zeker een miljoen euro benadeeld.

“Van welk geld moest er dan nog geprocedeerd worden dan?'' vroeg een van de rechters. “Van wat er nog in kas zat'', zei R. En waarom vroeg hij de deelnemers om een extra bijdrage na het verdwijnen van de miljoenen? “Het staat Loterijverlies vrij om een extra bijdrage te vragen'', reageerde hij. Het was geld 'dat de BV toekwam', reageerde de verdachte. R. ziet zich als winnaar van een van de grootste rechtszaken ooit, die tegen de Staatsloterij. Zijn strafrechtelijke vervolging ziet hij als een manier 'om mij uit te schakelen'. “De Staat doet er alles aan mij klem te zetten. Dit zijn ridicule beschuldigingen. Mijn belang is dat die mensen hun geld terugkrijgen.'' En de eis dat hij de cel in moet? Die lachte hij weg.

De rechtszaak wordt woensdag vervolgd.

Gerelateerde artikelen