Winstval van zeventien procent voor Deloitte bij sterk hogere omzet

Het Big Four-kantoor wijst op de hoge investeringen en de onzekere markt.

Deloitte Nederland heeft over het boekjaar 2022/2023 een omzet geboekt van 1,36 miljard euro. Dat is een stijging van zeven procent ten opzichte van het vorige boekjaar, toen de omzet 1,27 miljard euro bedroeg. 

Ondanks dit resultaat ging de winst met zeventien procent naar beneden. Het beeld van hogere omzetten en lagere winst komt terug in alle diensten van Deloitte. De accountancy groeide met een kleine dertig miljoen euro tot ruim 331 miljoen euro, maar de winst liep terug met bijna acht ton tot een krappe 27 miljoen euro.

Bij de adviespoot staan de resultaten nog sterker onder druk. Hier steeg de omzet met ruim 47 miljoen euro naar bijna 538 miljoen euro, maar de winst viel terug met veertien miljoen naar ruim 60 miljoen euro.

Deloitte verklaart de terugvallende resultaten door investeringen in talent, opleiding, technologie, duurzaamheid en kwaliteit. Daarnaast speelt ook de onzekerheid in de economie een rol. Wat de precieze impact is van de marktomstandigheden op de winst, wordt niet duidelijk.

“We kijken terug op een jaar dat zich kenmerkt door voortdurende geopolitieke onzekerheid, hoge inflatie, een teruglopende economie en een veranderende wereld door snel opkomende technologieën. Dit heeft ook zijn weerslag op onze resultaten”, aldus Hans Honig, CEO van Deloitte Nederland. 

Volgens Deloitte markeert het boekjaar 2022/2023 het einde van de Strategie 2019-2023. “We zijn een meer purpose-gerichte, duurzame en inclusieve organisatie geworden met zeer betrokken talent en een mooie, diverse klantenportefeuille. Rond sustainability hebben we grote prioriteiten als ESG-rapportering en assurance, maar dragen we ook bij aan het oplossen van de grote uitdagingen in de samenleving met thema’s als energie, voedsel en gezondheid.”

Lees ook: Deloitte staakt controle van Indiaas miljardenbedrijf
 

Gerelateerde artikelen