Willem Vermeend: Meer toezicht op crowdfundingplatforms

De kersverse FinTech-afgezant Willem Vermeend wil dat er meer toezicht komt crowdfundingplatforms. Dit zei de oud-minister woensdag op de accountancydag van Capital Circle. Hij wil de cowboys eruit en eist meer toezicht, transparantie en deskundigheid.

Amper enkele uren nadat het nieuws bekend raakte dat Vermeend tot FinTech-ambassadeur benoemd werd, was hij spreker op de accountancymiddag van online financieringsplatform Capital Circle. Daar eiste hij meteen dat er meer toezicht komt op crowdfundingplatforms. “Dat is onontkoombaar om op lange termijn te overleven”, aldus Vermeend. “Ze moeten gedwongen worden tot meer transparantie en deskundigheid.”

Level playing field

“Het is goed als er een level playing field zou ontstaan”, zo reageerde Cor Lokker, bestuurder bij Capital Circle. “Nu is er op veel belangrijke punten geen duidelijkheid over bijvoorbeeld transparantie. Vandaag gebeurt het nog al te vaak dat platforms niet communiceren over mislukte projecten. In plaats van die in alle stilte van de website te halen, moeten ze er duidelijkheid over scheppen.” En als de platforms dat weigeren te doen, moet de wetgever het maar opleggen, besloot Lokker, desnoods als voorwaarde voor een ontheffing of vergunning.

Meer deskundigheid

Willem Vermeend reikte de sector echter wel de hand, door – voorzichtig – te  geloven in de toekomst ervan. “Er is geen land ter wereld waar zo veel bancair gefinancierd wordt als in Nederland, maar andere financiering, zoals crowdfunding, wint aan terrein”, aldus de oud-minister. “En het gaat hard. Vooral dankzij technologie kan de sector een hoge vlucht nemen.” Ten slotte gaf Vermeend de platforms nog een tip mee. “Onderscheid jullie”, klonk het. “Spits jullie toe op een bepaalde sector. Dat zorgt voor meer deskundigheid, en dus ook meer betrouwbaarheid en zekerheid voor investeerders.”

 

Gerelateerde artikelen