Wiebes wil vermogenstaks niet loskoppelen van Belastingplan

Het kabinet weigert het CDA tegemoet te komen op het punt van de nieuwe vermogensrendementsheffing. Het CDA wil die als een aparte wet behandelen, maar staatssecretaris Eric Wiebes houdt eraan vast om de heffing bij het Belastingplan voor volgend jaar te behandelen.

Het CDA wil dat juist niet omdat de christendemocraten wél voor de 5 miljard euro aan lastenverlichting zijn, maar grote bezwaren hebben bij het voorstel voor de vermogensrendementsheffing. Die situatie is voor het kabinet gevaarlijk, omdat de steun van het CDA wel nodig is om de 5 miljard door de Eerste Kamer te krijgen, waar VVD en PvdA bij lange na geen meerderheid hebben. Voor de nieuwe vermogensbelasting kan het kabinet waarschijnlijk rekenen op de steun van andere partijen.

Volgens het kabinet horen de lastenverlichting en de nieuwe vermogenstaks bij elkaar in het nieuwe Belastingplan. Hij legde verzoeken van het CDA om de twee dossiers los te koppelen naast zich neer en riep het CDA op de komende tijd gewoon over de inhoud te debatteren.

Wiebes kwam wel het CDA, de SGP en de ChristenUnie tegemoet bij hun zorgen over de fiscale behandeling van gezinnen met één kostwinner. Wiebes erkende dat de verschillen tussen eenverdiener- en tweeverdienergezinnen groot kunnen zijn, maar gemiddeld gezien is het verschil klein.

Het verschil wordt verklaard doordat het kabinet de lasten op arbeid verlaagt. Twee werkende ouders profiteren daar meer van dan één werkende ouder. Wiebes zei dat hij geen grote reparaties kan beloven, maar staat wel open voor gerichte suggesties van de drie christelijke partijen.

(ANP)

Alle Actualiteiten voor Accountants in 1 dag
Wat zijn voor uw adviespraktijk de financiële en fiscale gevolgen van de komende wijzigingen in de wetgeving? U hoort het tijdens het seminar Actualiteiten voor Accountants. Volg dit programma en u bespaart direct voor uw cliënten, u voorkomt financiële en fiscale risico’s en u adviseert uw cliënt op een hoger niveau. Meld u direct aan.


  

Gerelateerde artikelen