Wiebes komt voor zomerreces met beleidsnota over autobelastingen

Volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) zijn de subsidies op hybride auto's niet altijd efficiënt. Hij wil dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën plannen uitwerkt om misbruik van hybrides tegen te gaan. Wiebes liet vandaag weten dat hij voor het zomerreces de Kamer een beleidsnota over de autobelastingen zal sturen.

De uitstoot van hybride auto’s, auto’s die deels op elektriciteit kunnen rijden, is in de praktijk vaak even groot als die van gewone benzineauto’s, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens Omtzigt komt dat doordat leaseautorijders ‘geen enkele prikkel hebben om elektrisch te rijden’. De aanschaf van hybrides wordt volstrekt overgesubsidieerd, aldus het CDA-Kamerlid. Hij wil dat het kabinet voor 1 juni 2015 plannen presenteert om het subsidiesysteem te veranderen.
 
Staatssecretaris Wiebes erkent dat ‘het praktijkverbruik erg afwijkt van het normverbruik’. Voor het zomerreces zal hij de Kamer een beleidsnota over de autobelastingen sturen. Daarin presenteert hij nieuwe maatregelen.

(Bron: Tweede Kamer)

Gerelateerde artikelen