Wiebes komt met nieuwe belastingtoets zzp’ers

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) komt met een nieuwe belastingtoets voor zzp'ers. Zijn eerdere plan om de VAR-verklaring te vervangen heeft hij na veel kritiek aangepast. Bronnen op het Binnenhof bevestigen dat zaterdag, naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Kern van Wiebes’ wetsvoorstel, dat hij naar verwachting maandag naar de Tweede Kamer stuurt, is dat er modelovereenkomsten per sector komen. Bedrijven kunnen daarmee vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Is die er wel dan moeten premies worden afgedragen. Tot nog toe dragen zzp’ers alle financiële risico’s voor het correct opgeven van dergelijke gegevens. De verantwoordelijkheid daarvoor komt nu ook bij de werkgever te liggen.

Wiebes heeft de omstreden webmodule uit zijn eerste plan laten varen. De fiscus had daarvoor een nieuw duur ICT-systeem moeten optuigen. De webmodule wordt vervangen modelovereenkomsten, die ook zzp’ers extra papierwerk besparen.

Wiebes behaalt daarmee zijn belangrijkste doelen: verlichting van de werkdruk voor de Belastingdienst en geen extra papieren rompslomp voor zzp’ers en freelancers. Bovendien worden zzp’er en opdrachtgever nu samen verantwoordelijk voor het goed opgeven aan de Belastingdienst van de aard van de arbeidsrelatie. Het voordeel voor opdrachtgevers is dat ze aan de hand van zo’n overeenkomst meerdere zzp’ers kunnen inhuren.

Op Wiebes’ oorspronkelijke plan kwam vorig najaar veel kritiek vanuit de Tweede Kamer, ook van de regeringspartijen VVD en PvdA. Maar ook werkgeversorganisaties als VNO-NCW en ZZP Nederland hadden bezwaren. Die organisaties zijn de afgelopen tijd betrokken geweest bij Wiebes’ aangepast wetsvoorstel, dat overigens nog wel steeds (Beschikking geen loonheffingen) heet.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen