Wiebes doet aangifte van datalek Belastingdienst

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft aangifte gedaan naar aanleiding van een datalek bij de Belastingdienst. Onderzoek bij de Belastingdienst heeft diverse gevallen van “ongeoorloofde gegevensuitwisseling” opgeleverd, aldus Wiebes vrijdag, die eraan toevoegt dat de afdeling databeveiliging “tekort is geschoten”.

Wiebes kondigde in februari een onderzoek aan naar de beveiliging bij de afdeling Data & Analytics. Uit de voorlopige resultaten komen nu al een aantal misstanden naar voren. In een geval is aangifte gedaan, bij de overige negen is in de context van het werk onzorgvuldig met gegevens omgegaan.

Mensen bij D&A hebben de regels voor databeveiliging niet nageleefd. In februari zei Wiebes nog dat er wel wordt gemonitord, maar die uitspraak “blijkt gebaseerd te zijn op een papieren werkelijkheid”, schrijft Wiebes aan de Kamer. Hiermee erkent hij dat hij het parlement onjuist heeft voorgelicht, iets waar Kamerleden zwaar aan tillen.

In de zaak waarbij aangifte is gedaan gaat het om een “gerichte selectie" persoonsgegevens die is gelekt. Wat die gegevens precies inhouden, kon een woordvoerster niet aangeven. Ook over de omvang kan ze niets zeggen omdat het nu door justitie wordt onderzocht.

Wiebes stelt dat het om tien “gevallen'' gaat. “Eén geval betreft een gerichte selectie van personen met persoonlijke informatie over hen'', schrijft hij over het geval waarvan aangifte is gedaan. Wat onduidelijk blijft is van hoeveel mensen de gegevens onzorgvuldig zijn behandeld.

Naar medewerkers die betrokken lijken te zijn is een integriteitsonderzoek ingesteld. De mensen wier gegevens zijn uitgelekt worden daarvan binnenkort op de hoogte gesteld.

Pieter Omtzigt van het CDA noemt de zaak “zeer ernstig", net als zijn D66-collega Steven van Weyenberg. Hij wil duidelijkheid over de omvang van het datalek. SP'er Renske Leijten vindt het “volstrekt onacceptabel''. En PvdA'er Henk Nijboer laat weten volgende week een debat in de Tweede Kamer hierover te willen hebben, nog voor het zomerreces.

De bal kwam in februari aan het rollen, toen het tv-programma ZEMBLA meldde dat de fiscus de gegevens van elf miljoen belastingbetalers en twee miljoen bedrijven onvoldoende had beveiligd, in de periode tussen 2013 en 2016.

Wiebes ligt al langer onder vuur vanwege problemen bij de Belastingdienst onder meer omdat een reorganisatie financieel volledig uit de hand liep.

Lees ook:

 

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen