Wet Huis voor Klokkenluiders: interne meldregeling verplicht in april

Naar verwachting treedt in april 2016 de wet ‘Huis voor Klokkenluiders in werking. Werkgevers met >50 werknemers zijn dan wettelijk verplicht om een interne meldregeling operationeel te hebben.
Veel werknemers, niet in de laatste plaats bij accountantskantoren en in afdelingen Finance, worden via het werk geconfronteerd met een misstand met een maatschappelijk belang. Besluiten zij deze misstand aan de grote klok te hangen, dan zijn er veel te vaak ernstig negatieve consequenties voor de boodschapper zelf. Dit was aanleiding voor de Tweede Kamer om te komen tot een wet Huis voor Klokkenluiders, die de meldmogelijkheden en de bescherming van werknemers verbetert.
De wet voorziet ook in een Huis voor Klokkenluiders, dat werknemers met een vermoeden van een misstand met een maatschappelijk belang zal kunnen adviseren. Ook zal het Huis onderzoek kunnen doen naar de vermoede misstand én naar de wijze waarop de werkgever zich tegenover de melder heeft gedragen.
Het Adviespunt Klokkenluiders adviseert werkgevers niet te wachten tot april 2016, maar tijdig een (aangepaste) interne meldregeling vast te stellen. Om werkgevers in de private en de semipublieke sector zo goed mogelijk te faciliteren heeft het Adviespunt een informatiepakket samengesteld dat bestaat uit een informatiebrief en een (model)regeling met bijbehorende toelichting.
Gerelateerde artikelen