‘Wet DBA moet twee jaar de ijskast in’

Werkgevers hebben weer zekerheid nodig voor het inhuren van zzp’ers. Daarom moet de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) twee jaar de ijskast in. In die periode legt de Belastingdienst geen boetes en naheffingen op. Tijdens het moratorium moet worden gewerkt aan verbetering van het arbeidsrecht, zodat het past bij de dynamiek van de huidige arbeidsmarkt.

Dat stelden VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO-ZZP woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de Wet DBA. 

Alleen modelovereenkomsten

Het afzien van boetes en naheffingen geldt wat de ondernemingsorganisaties betreft voor alle bedrijven. Staatssecretaris Wiebes van Financiën moet de komende twee jaar geen nieuwe begrippen introduceren, zoals ‘kwaadwillenden’, want die zorgen weer voor nieuwe onzekerheid. ‘Ook moeten we af van de schier oneindige hoeveelheid overeenkomsten die worden voorgelegd aan de Belastindienst. De bestaande standaard modelovereenkomsten zijn voorlopig voldoende.’ 

Wetgeving niet bepalend

Wetgeving mag volgens de ondernemingsorganisaties nooit de bepalende factor zijn om iemand in dienst te nemen of een opdracht te geven. Ook mag wetgeving werknemers en zzp’ers niet in onzekerheid storten. VNO-NCW, MKB-Nederland en Platform Zelfstandige Ondernemers-ZZP wijzen er daarbij op dat de huidige verplichtingen die gepaard gaan met een arbeidscontract ondernemers afschrikken om mensen aan te nemen. Daardoor is het zeker voor (oudere) werklozen lastig om weer aan de slag te komen. 

Gerelateerde artikelen