Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties aangenomen

De Tweede Kamer heeft dinsdag het wetsvoorstel Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties met algemene stemmen aangenomen.

Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta), het Burgerlijk Wetboek en enkele andere wetten op het terrein van accountantsorganisaties en het accountantsberoep en beoogt de governance van accountantsorganisaties te versterken.

In zijn brief aan de Tweede Kamer van 25 september 2014 (TK 33.977, 2) kondigde de minister van Financiën aan dat hij voornemens was om, mede gelet op de ernst van de bevindingen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met betrekking tot de (slechte) kwaliteit van de wettelijke controles die door de accountantsorganisaties zijn uitgevoerd, aanvullende wettelijke maatregelen te nemen. Met dit wetsvoorstel wordt uitvoering gegeven aan dit voornemen. De maatregelen zien met name op de governance van accountantsorganisaties en de bevoegdheden van de AFM en beogen de kwaliteit van de accountantscontroles te verbeteren.

Kamer wil alternatief verdienmodel voor accountancytak

De Kamer nam tijdens de stemmingen tevens een motie aan waarvan het dictum als volgt luidt:
'Overwegende dat de kwaliteit van accountantsverklaringen nog te vaak onder de maat is,
Overwegende dat de sector al ruim drie jaar de tijd heeft gehad om haar werk te verbeteren,
Overwegende dat de door de sector zelf ingestelde monitoringscommissie in november 2016 stelde dat fundamentele problemen onvoldoende worden onderkend en dat er nog geen zicht is op oplossingen,
Verzoekt het kabinet deze impasse te doorbreken en bij de nadere uitwerking van fundamenteel andere alternatieve verdienmodellen in ieder geval ook het afscheiden van de accountancytak van de fiscale en adviestak te betrekken.' (Gewijzigde motie Nijboer c.s. 34677 t.v.v. nr. 13)

Verlenging klachttermijn van zes naar tien jaar

De Kamer nam tijdens de stemmingen tevens een amendement aan waarbij de termijn voor het indienen van een klacht bij de Accountantskamer wordt verlengd van zes naar tien jaar. (Amendement Nijboer, de Vries, 34677 nr. 15).

(Bron: Fiscanet)

 

Gerelateerde artikelen