‘Werving junior fiscalist met maximaal drie jaar werkervaring is leeftijdsdiscriminatie’

Een wervings- en selectiebureau voor accountants en fiscalisten plaatste een personeelsadvertentie voor een junior fiscalist op haar website. Het bureau was op zoek naar een jonge fiscalist met maximaal drie jaar werkervaring. Volgens het College voor de Rechten van de Mens is hier sprake van leeftijdsdiscriminatie.

De arbeidsbemiddelaar werft en selecteert sollicitanten, waarna die sollicitanten in dienst treden van een opdrachtgever. Daarom is sprake van arbeidsbemiddeling. Het werven van een jonge fiscalist met maximaal drie jaar werkervaring is vooral in het nadeel van oudere mensen. Maar dat is niet verboden als het wervings- en selectiebureau hiervoor een goede reden heeft. Het bureau voerde aan dat opdrachtgever een piramidale leeftijdsopbouw heeft en geen ‘oudere’ mensen als junior toelaat in een team. Ook voerde het aan dat de klanten van de opdrachtgever het hogere tarief van mensen met meer werkervaring niet willen betalen.

Maar het College is van oordeel dat dit geen goede redenen zijn voor het zoeken naar een jonge fiscalist met maximaal drie jaar werkervaring. Daarom oordeelt het College dat het bureau zich schuldig maakt aan leeftijdsdiscriminatie bij de arbeidsbemiddeling door in een personeelsadvertentie te vragen naar een junior fiscalist met maximaal drie jaar werkervaring.

Gerelateerde artikelen