Werknemers laten 328 miljoen aan declaraties liggen

Vooral jonge werknemers zien op tegen gedoe met bonnetjes.

Nederlandse werknemers lopen samen ruim 328 miljoen euro per jaar mis door declaraties niet in te dienen. Dit blijkt uit een onderzoek van fintechbedrijf Pleo  onder ruim duizend werknemers in Nederland. Gemiddeld wordt 83,30 euro per persoon aan onkosten niet teruggevraagd aan de werkgever. 

Werknemers tot 35 jaar laten niet alleen het meeste geld liggen, maar worden ook gevraagd het meest voor te schieten. Per jaar moeten ze gemiddeld 1.237,20 euro voorschieten. Niet iedereen is even secuur in het terugvragen van dit geld. Ruim één op de vijf werknemers geeft aan het declareren van lage bedragen te vermijden uit angst om als krenterig te worden gezien. Andere veelgenoemde redenen zijn de drukte op het werk (20%) of een kwijtgeraakt bonnetje of declaratieformulier (20%).

Daar komt bij dat declareren voor 22 procent van de ondervraagden geldt als de grootste ergernis op de werkvloer. Het gebeurt dat declaraties niet worden ingediend vanwege het moeizame proces. De grootste ergernis onder de ondervraagden is het correct en volledig invullen van declaratieformulieren (39%). Daarnaast wordt ook het verzamelen van papieren bonnetjes als hinderlijk ervaren (24%). 

De oorzaak van dit misgelopen geld ligt niet aan de uitleg van de werkgever, want twee derde van de werknemers zegt voldoende uitleg te krijgen over het indienen van declaraties. 

Het declareren van onkosten blijkt voornamelijk een probleem onder werknemers tussen de 18 en 35 jaar. Op jaarbasis zegt deze groep elk jaar gemiddeld 191,70 euro niet terug te vragen aan de werkgever. Vijftigplussers laten het minst liggen: 42,60 euro per jaar. 

 

Gerelateerde artikelen