Onrust rondom plannen overdrachtsbelasting houdt aan

Overdrachtsbelasting

De Accountantskoepel SRA heeft zich uitgesproken tegen de voorgestelde aanpassing van de splitsingsvrijstelling in de overdrachtsbelasting. De organisatie pleit voor het behoud van de bestaande vrijstelling en ziet geen reden om de voorgestelde beperking door te voeren, zoals het ministerie van Financiën van plan is.

  • SRA tegen aanpassing splitsingsvrijstelling
  • Behoud van bestaande vrijstelling
  • Geen aanpassing voor 2025

De splitsingsvrijstelling in de overdrachtsbelasting is een belangrijk onderwerp voor hogere financiële managers. Het ministerie van Financiën heeft voorgesteld om deze vrijstelling aan te passen, maar de SRA is hier geen voorstander van. Tot en met maandag 6 mei hadden belanghebbenden de mogelijkheid om te reageren op dit voorstel.

Standpunt van de SRA

De SRA is van mening dat de bestaande vrijstelling gehandhaafd moet blijven. Daarnaast pleiten ze voor uitbreiding van de vrijstelling tot de verkrijging van aandelen in een verkrijgende rechtspersoon bij een splitsing, mits deze rechtspersoon als onroerendezaakrechtspersoon kwalificeert. Dit zou de toepassing van de splitsingsvrijstelling duidelijker maken voor betrokken partijen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Voorafgaande beschikking

Een ander belangrijk punt voor de SRA is de invoering van de mogelijkheid om voorafgaand aan een splitsing duidelijkheid te krijgen over de toepassing van de vrijstelling. Dit zou moeten gebeuren door middel van een voorafgaande beschikking, waarbij bezwaar en beroep mogelijk zijn. De SRA benadrukt dat deze mogelijkheid zowel in de huidige als in een eventueel aangepaste vrijstelling moet gelden.

Overgangsperiode

Tot slot benadrukt de SRA dat splitsingen langdurige trajecten zijn. Als er alsnog een aanpassing komt, zou deze niet eerder dan in 2025 moeten ingaan. Een ruime overgangsperiode is volgens hen noodzakelijk om betrokken partijen voldoende tijd te geven om zich aan te passen aan eventuele nieuwe regels.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen