WEF: Nederland behoudt vierde positie op ‘networked readiness’ ranglijst

Het World Economic Forum (WEF) bracht het 15e Global Information Technology Report uit, dat bijna 150 landen vergelijkt op hun vermogen technologie in te zetten voor groei, innovatie, werkgelegenheid en welzijn.
De belangrijkste bevindingen van het rapport zijn:
  • Singapore is de meester, qua benutten van  technologische mogelijkheden; ons land staat op de vierde plaats. Met Finland en Zweden scoren we hoger dan landen als Zwitserland, de VS of Duitsland.
  • Nederland en Zuid-Korea scoren het hoogst op ‘economische en soc impact van ICT’. Vooral door digitale communicatie tussen burgers en overheden.
  • Wij en ons bedrijfsleven scoren hoger op het gebruiken van ICT dan onze overheid. Op ‘gebruik van ICT’ scoren we respectievelijk de 7e en 6e positie. Onze overheid komt niet erder dan 13. Vooral qua visie (33) en gebruik van ICT-diensten (23e positie) blijft Nederland relatief achter.
  • Onze ICT is al jaren relatief duur. Nederland staat met een 72e positie relatief laag. Dat komt door hoge tarieven voor mobiel bellen (101) en voor breedband internet (68). In 2012  stonden we hier nog 47e.
  • De kloof tussen geavanceerde en opkomende economieën is gegroeid. De tien procent van best presterende economieën zijn twee maal beter in het benutten van ICT-mogelijkheden  dan de tien procent in de staart van de lijst. 
Het rapport is te downloaden via www.weforum.org/reports . 
Gerelateerde artikelen