Weer ‘schikken’ banken voor malafide praktijken – dit keer voor $1,8 miljard

JP Morgan Chase, Morgan Stanley, en Barclays nemen met zijn drieën 54% van de schade voor hun rekening, negen andere banken en twee handlangers de rest.
Dezer dagen ontkomen zelfs de grootbanken, vaak beschuldigd van straffeloze ‘systemic robbery’, niet aan rechtszaken waarin zij het onderspit delven, of althans eieren voor hun geld kiezen en ‘schikken’ om erger te voorkomen. Zo ook in de class action, aangespannen door een groot aantal benadeelde pensioen-, hedge en universiteitsfondsen tegen een twaalftal banken, die zij beschuldigden van samenspanning, kartelvorming en oplichting in de credit default swap markt. 
 
JPMorgan betaalt $595 miljoen, Morgan Stanley en Barclays resp. $230 miljoen en $178 miljoen. Onder de andere 9 noemen we Goldman Sachs ($164 miljoen), Bank of America ($90 miljoen), Credit Suisse ($159 miljoen), Deutsche Bank ($120 miljoen), Citigroup ($60 miljoen, BNP Paribas ($89 miljoen), HSBC ($25 miljoen) en de Royal Bank of Scotland ($33 miljoen).
 
De banken opereerden met steun van de International Swaps and Derivatives Association (ISDA, schikt voor $750.000)  en Markit (provider van ‘credit derivative pricing’ diensten, betaalt 45 miljoen dollar). De laatste twee schikkers zijn zogenaamd onafhankelijke instellingen die zeggen door de banken gedwongen te zijn initiatieven van investeerders om meer transparantie te bewerkstelligen te torpederen. 
 
 
Gerelateerde artikelen