Weer topboetes voor EY en PwC (in UK)

Accountants wisten dat ze een bedrijf controleerde dat riskant bezig was.

In Engeland hebben EY en PwC miljoenenboetes gehad vanwege fouten bij de controle van een inmiddels failliet financieel bedrijf. Het gaat om London Capital & Finance, een investeringsgroep die de spil was centraal stond in een van de grootste spaarschandalen in de detailhandel van de afgelopen jaren.

  • accountantskantoren konden in controlejaren misstanden bij klant niet vinden
  • Ze wisten dat LCF niet-gereguleerde financiële producten aan particuliere beleggers verkocht
  • Boetes werden verlaagd van 7 miljoen pond omdat de accountants schuld bekenden

De FRC (Financial Reporting Council) legde PwC een boete op van 4,9 miljoen en EY is berispt voor 4,4 miljoen pond. Het betreft de boekencontroles over de jaren 2016 en 2017. Aanvankelijk kregen de kantoren elk een boete van zeven miljoen, maar die werden verlaagd door bekentenissen van de kantoren.

Boetebedragen

Voor EY is het de grootste boete in het VK en voor PwC de op twee na hoogste boete voordat de korting werd toegekend. Een klein, lokaal accountantskantoor (Oliver Clive & Co) kreeg een boete van 42.000 pond wegens fouten bij de boekencontrole over 2015.

EY heeft in het Verenigd Koninkrijk nu vijf onderzoeken tegen zich lopen. De boekencontroles bij Thomas Cook, NMC Health en London Capital & Finance lopen al iets langer, bedrijven die stuk voor stuk bankroet gingen. Zie ook: EY incasseert de ene dreun na de andere

Risico’s

Het failliete London Capital & Finance haalde ongeveer 237 miljoen pond op bij investeerders waarbij het rendementen tot acht procent werd beloofd. In 2019 bezweek het bedrijf, waarna een strafrechtelijk onderzoek volgde. Ook de financiële waakhond FRC deed onderzoek. Drie accountantskantoren slaagden er in drie achtereenvolgende controlejaren niet in om de risico’s van materiële afwijkingen te identificeren en in te schatten door de activiteiten van LCF te begrijpen, aldus een verklaring vanuit de FRC. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Zwaar aangerekend 

De fouten werden de accountants zwaar aangerekend, omdat die wisten dat ze een groeiend bedrijf controleerden dat zich bezighield met de verkoop van niet-gereguleerde financiële producten aan particuliere beleggers. De investeerders hadden moeten kunnen vertrouwen op de zuivere oordelen van de accountants, aldus de FRC.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen