Weer EU-regels: nieuwe gebouwen emissievrij in 2030

Andere gebouwen moeten zestien procent uitstoot besparen.

De isolatie van gebouwen wordt binnen twee jaar geregeld volgens nieuwe Europese regels. Het Europarlement is alvast akkoord gegaan met wetgeving om de broeikasuitstoot en het energieverlies van huizen en kantoren terug te dringen. 

Volgens de afspraken moeten de EU-lidstaten zorgen dat bij woningen het gemiddelde niveau van energieverbruik tegen 2030 met ten minste 16 procent wordt verlaagd. Vijf jaar later moet dat 20 procent zijn. Nieuwe gebouwen moeten vanaf 2030 vrij zijn van kwalijke uitstoot en voor overheidsgebouwen geldt dat zelfs al in 2028.

De lidstaten moeten ook maatregelen nemen om fossiele brandstoffen in verwarming en koelsystemen terug te dringen. Vanaf 2040 moeten alle kachels en verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen zijn vervangen door duurzamere systemen.

Uiteindelijk is de hoop dat door de verduurzamingsregels in 2050 alle gebouwen energiezuinig en klimaatneutraal zijn. Onderhandelaars van het Europarlement en de EU-lidstaten werden het in december eens over de afspraken. De EU-lidstaten buigen zich er op 12 april nog eens over.

Lees hier hoe Grant Thornton duurzaam gaat wonen in Utrecht

Gerelateerde artikelen