Weer 13 bankiers in het verdachtenbankje

Het OM in Milaan daagt 14 bankiers van Nomura, Deutsche Bank en Banca Monte dei Paschi di Siena voor het gerecht wegens een ‘reeks van financiële misdaden’, waaronder frauduleus boekhouden.
De beschuldigingen concentreren zich rond twee complexe vormen van derivatenhandel, bekend als Santorini en Alexandria; die natuurlijk de vorige directie van Monte Paschi verzon en regelde met Deutsche Bank en Nomura, om verliezen te verhullen.
 
In de periode tussen 2008 en 2012 ging die boekhoudkundige fraude gepaard met overtredingen als manipulatie van de markt en bewuste obstructie van de toezichthouder. Monte dei Paschi gebruikte in deze kwestie ook nog een hybride instrument ter waarde van € 1 miljard, met de fraaie naam Fresh 2008, verzonnen samen met (een anoniem gebleven medewerker van) JP Morgan, dat Monte dei Paschi gebruikte om de overname van de concurrent Antonveneta te financieren. 
Natuurlijk verklaren alle betrokken individuen en de instellingen zelf dat zij geheel binnen de (mazen van de) wet handelden. 
Monte dei Paschi moest net als ABN AMRO destijds gered worden door de Italiaanse overheid en heeft intussen eveneens alle daarvoor ingezette belastingpenningen terugbetaald. De staat heeft nog steeds 4% van de aandelen in bezit.  
Waar al die tijd de controllers, interne auditors, en accountants van de banken druk mee waren..?
 
Gerelateerde artikelen