Waar waren de auditors?

Lagerhuiscommissie vraagt FRC rol van KPMG in ondergang HBOS bank alsnog te onderzoeken.
De Britse Financial Reporting Council (FRC) heeft ten onrechte geweigerd nader onderzoek te doen naar de rol van de controlerend accountant in de ondergang van HBOS ( Halifax en Bank of Scotland), zo stelt de voorzitter van de Treasury Committee van het Britse Lagerhuis. 
 
Vorige maand kwamen de Bank of England en de Financial Conduct Authority met hun eindrapport over de ondergang van de bank in 2008, en gaven daarbij de schuld vooral aan het management en aan de voorganger van de FCA, de Financial Services Authority. HBOS moest destijds ‘gered’ worden door de Britse overheid, via een geregisseerde overname door Lloyds, dat daarna zelf een bail-out ter waarde van ca 30 miljard pond nodig bleek te hebben.
 
Andrew Tyrie, voorzitter van de Treasury Committee, heeft de Financial Reporting Council gevraagd terug te komen op zijn eerdere beslissing dat het niet nodig was de rol van KPMG als auditor van HBOS. “Dat was een ernstige vergissing en om het vertrouwen van het publiek, zeker ook in de FRC zelf, weer enigszins te herstellen zou de FRC onmiddellijk alsnog zo’n onderzoek moeten starten.”
De FRC reageerde met de mededeling dat ze de boodschap ontvangen hadden maar verder geen commentaar had. KPMG wijst erop dat uit een document van de FCA uit 2012 blijkt dat de accountant “het management van HBOS gewaarschuwd had iets voorzichtiger om te gaan met leningen en conservatiever te reserveren”. 
 
Vandaag ondervraagt de commissie Andrew Green, een onafhankelijk jurist die een eigen rappo rt publiceerde over de manier waarop toezichthouders met HBOS omgingen. De commissie had graag ook de voorzitter van de FCA gehoord – maar die excuseerde zich, aangezien hij (John Griffith-Jones) ten tijde van de gewraakte audits leiding gaf aan… KPMG UK.
 
Gerelateerde artikelen