Waakhond VS strooit met boetes voor vier accountantskantoren

De PCAOB monitort continu accountantskantoren over de hele wereld. 

De Amerikaanse waakhond voor de accountancy PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) neemt disciplinaire maatregelen tegen vier accountantskantoren. Ze krijgen straf voor het overtreden van de regels over communicatie voor communicatie met auditcommissies van bedrijven. 

De bestrafte kantorn zijn Baker Tilly US (80.000 dollar boete), Grant Thornton India (40.000 dollar boete), Mazars US (60.000 dollar boete) en een Australisch accountantskantoor – SW Audit – dat voor 60.000 dollar op de bon ging. 

De PCAOB is gemachtigd om toezicht uit te oefenen op accountantskantoren in het buitenland, voor zover ze betrokken zijn bij de boekencontroles van bedrijven die in de VS een beursnotering hebben.

De PCAOB kreeg de overtredingen in het vizier via een zogenaamde sweep, een ongerichte inzameling van informatie over allerlei mogelijke overtredingen van uiteenlopende bedrijven. De PCAOB is constant bezig om op deze manier de accountantsmarkt te in de gaten te houden. Op die manier werden vorig jaar al acht accountantskantoren berispt. 

Lees hier hoe ver de lange arm van de PCAOB reikt.

Gerelateerde artikelen