Amerikaanse waakhond beboet accountants over de hele wereld

PCAOB deelt record aan prenten uit sinds het toezicht is aangescherpt.

De Public Company Accounting Oversight Board, de Amerikaanse accountantsautoriteit, heeft in één jaar tijd een record gevestigd op het gebied van boetes. De waakhond heeft dit jaar voor 11,85 miljoen dollar aan boetes opgelegd aan drie dozijn accountantskantoren.

Dat is een fractie meer dan de boeteregen van vorig jaar, die net iets meer dan 11 miljoen dollar bedroeg. Deze week kreeg de Griekse landenfirma van PwC een boete van drie miljoen dollar. De Japanse landenfirma van KPMG kreeg een bon van een half miljoen van de PCAOB. 

De waakhond heeft ook 255.000 dollar aan boetes opgelegd aan zes accountantskantoren, waaronder KPMG-kantoren in Argentinië en Brazilië en een vestiging van Deloitte in Luxemburg.

De PCAOB kan accountants overal ter wereld ter verantwoording roepen als ze boekencontroles uitvoeren bij buitenlandse vestigingen van bedrijven met een Amerikaanse beursnotering. Volgens Amerikaanse regels vallen de buitenlandse accountants daardoor automatisch onder het toezicht van de PCAOB.

De Amerikaanse waakhond heeft het toezicht op accountants aangescherpt sinds de nieuwe leiding werd aangesteld door de regering-Biden. De voorzitter, Erica Williams, zei tegen de Financial Times dat de waakhond “elk instrument uit onze handhavingstoolbox zou blijven gebruiken om ervoor te zorgen dat mensen weten dat er gevolgen zijn voor het in gevaar brengen van investeerders”.

Gerelateerde artikelen