Waakhond VS schrikt van fouten KPMG en PwC in China

PCAOB inspecteert controles Chinese moederbedrijven van beursfondsen VS.

De Amerikaanse waakhond voor de accountancy PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) zegt dat het wemelt van de fouten van KPMG en PwC in China. Dit betreft specifiek controles die Chinese accountants verrichten bij Chinese bedrijven met dochters die een Amerikaanse beursnotering hebben. De waakhond heeft uitsluitend het controlewerk bekeken van de Chinese vestigingen van KPMG en PwC. 

De PCAOB zegt in een verklaring dat de boekencontroles die zij heeft bestudeerd "talrijke potentiële tekortkomingen" telt. Toegang tot de accountantscontroles bij de moederbedrijven van Amerikaanse beursfondsen was een eis van de VS. Chinese bedrijven worden door lokale accountants gecontroleerd. De beursregels van de VS schrijven voor dat deze accountantscontroles geïnspecteerd mogen worden, om te vergewissen dat ze aan internationale controlestandaards voldoen.

China stribbelde lang tegen, maar ging overstag nadat Amerika dreigde om alle Chinese beursnoteringen te schrappen. Dat zijn er meer dan tweehonderd.

Het controlewerk van deze Chinese landenfirma’s van KPMG en PwC is het eerste dat door de PCAOB is geïnspecteerd sinds China de waakhond toelaat. Dat het specifiek deze accountantskantoren betreft, is toeval volgens de PCAOB. De waakhond zou de twee willekeurig hebben geselecteerd. 

Gerelateerde artikelen