VVD wil versoepeling aankoop pensioen

De VVD wil gepensioneerden helpen die getroffen worden door de extreem lage rente. Het gaat om mensen die pensioen sparen bij een verzekeraar. Zij moeten dat in één keer aankopen op de dag dat ze met pensioen gaan. Een lage rente op dat moment betekent een veel lager pensioen.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders wil de huidige pensioenwet op dat punt veranderen. Ze wil het mogelijk maken dat mensen voortaan op meerdere momenten hun pensioen kunnen aankopen, als de rente hoger is. Ze wil nog voor de zomer met een initiatiefwetsvoorstel komen, liet ze maandag weten in EenVandaag.

Lodders vindt het probleem zeer urgent. ‘Een 1 procent lagere rente betekent een 14 procent lager pensioen. Het gaat om tienduizenden mensen die ieder jaar hun pensioen moeten aankopen en daar last van hebben’, zegt Lodders. Ongeveer 1 miljoen mensen hebben zo’n regeling.

Daarnaast wil Lodders dat mensen hun pensioen na pensionering kunnen doorbeleggen. Dat vergroot de kans op een hoger pensioen. ‘Het doel is dat mensen meer overhouden in hun portemonnee.’

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen