Veel meer accountants nodig

De vraag naar accountants is in de eerste helft van dit jaar met ruim een kwart gestegen. Voor accountantskantoren wordt het steeds moeilijker om vacatures te vervullen.

Dit blijkt uit een periodieke analyse van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). De brancheorganisatie start daarom een onderzoek naar mogelijke knelpunten. De groeiende vraag betreft alle rollen binnen accountantsfuncties. De groei in de vraag naar de minder ervaren assistent accountants bedroeg 24%, ervaren accountants en accountants in senior posities zoals controleleider of manager groeiden respectievelijk met 31% en 33% vergeleken met de eerste helft van 2017.

Het aantal mensen dat accountant wil worden neemt niet structureel af: vorig jaar begonnen 1.152 mensen de driejarige praktijkopleiding tot accountant. Die opleiding volgen ze naast hun werk, nadat ze een universitaire studie hebben afgerond. Maar de vraag naar accountants neemt sneller toe dan de aanwas. De zoektocht van accountantskantoren naar nieuwe medewerkers wordt steeds uitdagender, zo blijkt uit een telefonische rondgang van de NBA.

Onderzoek

NBA-directeur Berry Wammes zegt de krapte op de arbeidsmarkt te herkennen. Volgens Wammes neemt de vraag naar accountants niet alleen toe door de aangetrokken economie, maar ook doordat kantoren investeren in betere kwaliteit, waardoor meer mensen nodig zijn voor hetzelfde werk. De NBA is onlangs een onderzoek gestart om toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor accountants beter in het vizier te krijgen. 

Ook de vraag naar andere financieel professionals – zoals controllers, CFO’s, riskmanagers en auditors – is gestegen: met 8% gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2017, aldus NBA.

Gerelateerde artikelen