Voorzitter van FIFA’s Audit and Compliance Committee houdt het voor gezien

Domenico Scala stapt op nadat het FIFA Congres met 186 stemmen vóór en 1 tegen besloot de FIFA Council het recht te geven om elk lid van onafhankelijke toezichthouders als de ethische en de ‘audit & compliace ’commissie, zowel te benoemen als te ontslaan.
De broodnodige hervorming van de FIFA is met die beslissing een forse slag toegebracht, zo stelt Scala. Want daarmee krijgt de Council, onder leiding van de nieuwe president Gianni Infantino, het recht om zowel de ethiek-toezichthouder Hans-Joachim Eckert, onderzoeker Cornel Borbely en de voorzitter van de audit & compliance commissie te ontslaan, indien hun optreden de raad niet bevalt.
 
Daarmee, aldus Scala, wordt een van de pilaren onder het streven naar ‘good governance’ van en binnen de FIFA weggeslagen. Immers, de Council kan nu elk onwelgevallig onderzoek tegenhouden door de betreffende functionaris te ontslaan of daarmee te dreigen.
 
Volgens FIFA interpreteert Scala de aangenomen motie helemaal verkeerd en “respecteert zij de onafhankelijkheid van de auditors en compliance-bewakers ten volle”.
 
Scala stelde in september  een hervormingsprogramma van 8 punten voor, waaronder ook het beperken van het voorzitterschap en het executive comité tot een periode van maximaal 3 x 4 jaar. Hij wilde bovendien meer en uitgebreidere integriteitschecks voor alle nieuwe functionarissen van de bond, meer openheid over hun beloning en andere inkomsten, meer transparante biedingen en gunningen voor kampioenschappen enz enz.. 
Gerelateerde artikelen