PwC schikt miljardenclaim

PwC heeft het grootste gevaar afgewend en schikt miljardenclaim wegens professionele nalatigheid.
Op 17 augustus jl. meldden wij dat PricewaterhouseCoopers LLP in ten minste drie zaken beschuldigd werd van professionele nalatigheid en fouten in het controlewerk.
De Big Four worden natuurlijk om de haverklap voor de rechter gesleept, maar slechts zelden komt het tot een echte zaak – hun verdediging is degelijk en anders wordt er wel geschikt. 
 
Maar PwC werd even geconfronteerd, niet met één, maar met vier grote claims en beschuldigingen van knoeiwerk. En in alle zaken liep het kantoor het risico om miljarden aan schadevergoedingen te moeten betalen – opgeteld zó veel, dat het voorbestaan van de organisatie er door in gevaar zou kunnen komen. 
 
In het faillissement van de Colonial Bank uit Alabama eisen de curator en de Federal Deposit Insurance Corp. Ruim een miljard dollar schadevergoeding.  Bovendien eiste de curator van de door datzelfde faillissement ook omgevallen Taylor Bean & Whitaker Mortgage Corp., een van de grootste hypotheeknemers van de USA,  ruim $5,5 miljard van PwC.
 
Die zaak is nu voor een onbekend te blijven bedrag geschikt, tijdens de derde dag van het proces. Eerder als schikte Deloitte, ook aangeklaagd in deze casus, evceneens voor een onbekend gebleven bedrag aan schadevergoeding.  
 
 
Als laatste zaak moet PwC US zich nu nog voor de rechter verantwoorden voor zijn rol in het faillissement van investeringsfonds MF Global Holdings Ltd. De curator daar beschuldigt PwC  ervan, dat zijn adviezen en controles ‘substantieel’ hebben bijgedragen aan het faillissement. Eis: tenminste een miljard dollar schadevergoeding. 
PwC en een partner zijn ook nog voor de voorzieningenrechter gedaagd, met als inzet een voorschot van €750.000 op een nog in te dienen schadeclaim aan het adres van PwC en de partner. De claim komt van Mark Gibbs, de ontslagen topman van telecombedrijf Linx. 
 
Gerelateerde artikelen