Voortaan klokkenluidersloket verplicht bij Britse financiële dienstverleners

Banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners in Groot Brittannië zijn voortaan verplicht hun medewerkers expliciet uit te leggen hoe zij aan de bel kunnen trekken als zij ‘bad behaviour’ opmerken.
In 2013 deed de Parliamentary Commission on Banking Standards de aanbeveling, om mechanismen te creëren, waarlangs medewerkers van banken (etc.) intern melding zouden kunnen maken van gebeurtenissen of acties van collega’s (leidinggevenden) die niet door de wettelijke of morele beugel kunnen. Financiële instellingen zouden bovendien een senior manager aan moeten stellen, die verantwoordelijk gesteld kon worden voor de effectiviteit van de te nemen maatregelen. 
In Februari van 2015 vroeg de Financial Conduct Authority om input van stakeholders in reactie op een set voorstellen voor wet- en regelgeving in dit kader. En gisteren publiceerde de FCA sw definitieve standaarden, waaraan klokkenluidersregelingen zullen moeten voldoen – per 7 september 2016.
 
De FCA stelt dat zij ‘hiermee voortbouwt op de best practices die in de financial sector aangetroffen zijn, en die vervolgens nu ook formaliseert.” Dat betekent o.a. dat de organisaties een ‘whistleblowers’ champion” zullen moeten benoemen, en dat alle medewerkers minstens één maal per jaar verteld moet worden hoe deze te benaderen en informeren. Bovendien moeten alle medewerkers actief op de hoogte gebracht worden van de klokkenluidersdiensten die de FCA en de Prudential Regulation Authority aan medewerkers in gewetensnood bieden. 
Ook moeten alle meldingen minstens één maal per jaar aan de Board gemeld worden. De toezichthouder dient ingelicht te worden indien een klokkenluider onterecht ontslagen wordt. 
 
Er is nog steeds geen formele verplichting voor medewerkers om aan de bel te trekken, maar toch is het aantal meldingen aan de FCA vorig jaar gestegen tot 1340, ruim 300 meer dan het jaar daarvoor.
De FCA onderzoekt inmiddels of dezelfde reges ook zullen gaan gelden voor de Britse vestigingen van ‘overzeese’ banken.
 
Gerelateerde artikelen