Voormalig bestuurders HDI verdacht van fraude

Voormalige bestuurders van verzekeraar HDI-Gerling worden waarschijnlijk gedagvaard wegens valsheid in geschrifte, verduistering, oplichting en/of omkoping. Dat bevestigde het Openbaar Ministerie woensdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Volgens het OM gaat onder meer om “een 77-jarige man uit Noordwijk en zijn 51-jarige zoon''. Het FD identificeert hen als voormalig HDI-topman Gerhard M. en zijn zoon Marco, die eveneens in het bestuur van HDI heeft gezeten. Volgens het FD namen zij steekpenningen aan van bedrijven in ruil voor opdrachten van HDI. Het OM bevestigde dat de FIOD die betalingen onderzoekt.

Eerder kwam al aan het licht dat de voormalige bestuurders er door HDI van worden verdacht het bedrijf voor 25,5 miljoen euro te hebben bestolen. Dat zou onder meer zijn gebeurd door de verkoop van de Arubaanse verzekeringsactiviteiten voor 1 Arubaanse florin aan een bedrijf dat later van Gerhard en Marco M. en een medeverdachte bleek te zijn.

Die medeverdachte, voormalig HDI-topman Bert S., werd in augustus 2015 al veroordeeld tot het terugbetalen van ruim 3,7 miljoen euro aan de verzekeraar. Hij had dat geld besteed aan zichzelf, zijn vrouw, een bevriend echtpaar en bedrijven van dat echtpaar.

 

 (ANP)

Gerelateerde artikelen