Voordelen van moderne rapportagetool #1: Laat zien wat u waard bent

In een serie van drie blogs vertellen wij u welke voordelen een moderne rapportagetool kan bieden.

Partnerbijdrage van Visma: 

Bedrijven hebben in iedere markt te maken met grote concurrentie. Daardoor wordt hun behoefte aan transparante informatie op basis waarvan ze met vertrouwen belangrijke zakelijke beslissingen kunnen nemen, steeds groter. Dat is waar u als accountant om de hoek komt kijken. U kunt u met uw accountantspraktijk onderscheiden door uw cliënten waardevol advies en inzichtelijke rapportages te bieden. Hoe meer inzicht u hebt in de bedrijfsprestaties en financiële gezondheid van uw cliënten, des te groter uw én hun succes. Door u te focussen op datgene waar uw cliënten en hun klanten de meeste waarde aan hechten, kunt u uw adviesdiensten laten groeien.

Accountants stellen voornamelijk financiële rapporten op om te voldoen aan de eisen van de wet- en regelgeving en om een financiële historie op te bouwen. Vaak is er sprake van ‘rapporteren om het rapporteren’. De kans is groot dat uw cliënten niet veel wijzer worden uit al die financiële verslagen. Als u cliënten helpt met het verwerven van inzicht in alle financiële rapportage, zullen zij met relevantere vragen voor de dag komen. En dat biedt u de kans om extra adviesdiensten te leveren en zo toegevoegde waarde te bieden. Dit zal leiden tot verbeterde wederzijdse winstgevendheid en een sterkere klantenbinding. Investeren in effectieve rapportage verdient zich altijd terug.

Voordeel 1: Laat zien wat u waard bent

Een manier om cliënten te laten weten welke toegevoegde waarde u hen te bieden hebt, is om dit te tonen in plaats van te vertellen. Het bewijs is immers terug te vinden in de cijfers, en de cijfers zijn terug te vinden in uw financiële rapportage. Veel rapporten zijn echter moeilijk te doorgronden. Hierdoor worden ze vaak verkeerd geïnterpreteerd of terzijde geschoven. Zorg ervoor dat uw cliënten volledig begrip hebben van de betekenis van uw rapporten. Bied hen inzicht in waar hun geld naar toe gaat, hoeveel ze besparen en uitgeven, welke investeringen ze zich kunnen veroorloven enzovoort. Moderne rapportagetools met visuele dashboards maken het eenvoudiger om uw cliënten financieel overzicht én inzicht te bieden.

In plaats van op prijs te concurreren met andere accountantskantoren, is het zaak om onderscheidende diensten aan te bieden, zodat alternatieve aanbieders flauw tegen uw praktijk afsteken. Hoe zorgt u ervoor dat uw cliënten weten dat zij het neusje van de zalm krijgen voorgeschoteld? Door het vergroten van de meerwaarde die u hen biedt. Dat is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Met de juiste rapportagetool kunt u echter uw informatievoorziening en diensten kracht bijzetten. Als u uw cliënten toont hoe zij van uw diensten profiteren en uw rapportages hen meer inzicht bieden in het reilen en zeilen van hun onderneming, is de kans groot dat zij verder met u willen. Ze zullen hun focus in dat geval minder op uw tarieven richten, aangezien ze vertrouwen hebben in hun vermogen om solide financiële resultaten te behalen. Dit biedt u de kans om hen diensten met een hogere marge aan te bieden.

Wilt u meer weten over moderne rapportagetools voor accountants? Download dan de gratis whitepaper.

Gerelateerde artikelen