Voor de derde keer beëdiging groep buitenlandse accountants

Vooral Zuid-Afrikaanse accountants leggen een examen af.

Afgelopen vrijdag zijn negen buitenlandse accountants beëdigd. Eén Portugese, een Rus en zeven Zuid-Afrikanen ontvingen hun Certificate of Professional Competence (verklaring van vakbekwaamheid). Dat meldt de NBA.

Het nieuws komt bijna tegelijk met het bericht dat banken vaker transacties controleren van mensen met een niet-westerse achtergrond, vanwege de Wwft. Buitenlandse accountants in Nederland vallen ook onder extra controles.

Op dit moment zijn er naar schatting zo’n achthonderd niet-Nederlandse accountants werkzaam in ons land. Alleen met een Certificate mogen zij de titel RA voeren en hebben zij dezelfde bevoegdheden als een registeraccountant. 

Dat doen lang niet alle buitenlandse accountants; het is pas de derde keer dat er een dergelijke ceremonie bij de NBA plaatsvindt.
Om het Certificate te bemachtigen moeten buitenlandse accountants die in een ander land zijn opgeleid examens afleggen over Nederlands recht, belastingwetgeving en de gedrags- en beroepsregels voor accountants in Nederland.

Er zijn met name veel Zuid-Afrikanen die deze route afleggen. In 2021 zijn met SAICA, de Zuid-Afrikaanse zusterorganisatie van de NBA, afspraken gemaakt om de aanvraagprocedure van Zuid-Afrikaanse CA(SA)’s te vereenvoudigen. Het niveau van vakbekwaamheid van Zuid-Afrikaanse accountants is vergelijkbaar met dat van Nederland.

De namen van het negental is door de NBA vrijgegeven: Pavel Burkov uit Rusland, Paula Brandão Simões Teixeira Roçadas uit Portugal, en Alexander Angelou, Diksha Basant, Gino Fraser, Melanbie Kührau, Glen McIntosh, Darryl Murry en Eloise Myburgh uit Zuid-Afrika.

Gerelateerde artikelen