Banken controleren financiën niet-westerse klanten extra ( …. vaak vanwege controleplicht)

Controle op buitenlandse transacties naar risicogebieden vaak de oorzaak. Maar het is niet duidelijk of dit buitenlandse medewerkers van accountantskantoren treft.

Banken onderzoeken vaker betalingen van en aan mensen met een niet-westerse achtergrond dan aan mensen met een Nederlandse achtergrond, bevestigt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) na berichtgeving van Trouw. 

  • Banken controleren vaker transacties van mensen met niet-westerse achtergrond, vanwege Wet ter voorkoming van Witwassen en Terrorismefinanciering (Wwft)
  • Buitenlandse accountants in Nederland vallen ook onder extra controles
  • Wet moet discriminatie bij banken tegengaan, maar blijkt in praktijk juist minder te werken.

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) constateerde vorig jaar dat banken en andere financiële instellingen moslims structureel discrimineren. Banken willen onderzoeken hoe ze bewuste en onbewuste discriminatie kunnen voorkomen zonder de wet te overtreden.

Richtlijn voor buitenlandse accountants

Of dit ook opgaat voor personeel met een niet-westers achtergrond dat bij accountantskantoren werkt, is niet bekend. Er werken ongeveer achthonderd buitenlandse accountants in Nederland. De NBA hanteert een richtlijn voor buitenlandse accountants die in Nederland willen werken. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel). 

Controle vanwege controleplicht

De extra check voor mensen met een niet-westerse achtergrond komt volgens de brancheorganisatie omdat banken verplicht zijn om transacties vanuit of naar hoogrisicolanden uitgebreid te onderzoeken. Onder meer Afghanistan, Irak en Syrië staan op de lijst van hoogrisicolanden.

Banken doen per jaar veel van deze extra controles, zegt een woordvoerder van de NVB. Daarbij meldt hij dat de transacties worden onderzocht en dus niet de personen zelf. "Nederlanders met een niet-westerse achtergrond doen vaker transacties met risicolanden want ze hebben daar vaak familie wonen."

Extra controle verplicht

De extra onderzoeken moeten ze doen volgens de Wet ter voorkoming van Witwassen en Terrorismefinanciering (Wwft). Die wet moet voorkomen dat mensen geld witwassen of terrorisme financieren. In totaal staan 22 landen op de lijst met hoogrisicolanden.

'Nauwelijks meldingen van racisme'

De NVB zegt dat banken met de extra klantonderzoeken nauwelijks meldingen van discriminatie of racisme ontvangen. Maar volgens de koepel horen banken wel via andere kanalen dat sommige mensen de controles als negatief ervaren. De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) constateerde vorig jaar april dat banken en andere financiële instellingen moslims structureel discrimineren.

Daarom willen banken onderzoeken hoe ze bewuste en onbewuste discriminatie kunnen voorkomen zonder de wet te overtreden. Zo gaan de brancheorganisatie en haar leden in gesprek met islamitische organisaties en andere vertegenwoordigers van moslims in Nederland, om meer ervaringen te horen en het probleem beter te begrijpen. 

Lees ook

 

Gerelateerde artikelen