Volgend jaar massale faillissementen in Nederland

Energie, rente en lonen zorgen voor bijna zestig procent meer sluitingen.

Nergens anders in Europa loopt het aantal faillissementen zo hard op als in Nederland. Volgend jaar stijgt het aantal faillissementen hier met 58 procent. Hiervoor waarschuwt Allianz Trade op basis van onderzoek. 

In totaal zijn 44 landen onderzocht op huidige en toekomstige faillissementen. Nederland komt daarbij als koploper uit de bus. Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “Nederland is als open exportland altijd ultragevoelig voor internationale ontwikkelingen. De neergang van de economie komt hier hard aan. Daarbij zou je ook vraagtekens kunnen zetten bij de overheidssteun. Wat ook meespeelt is dat een groot aantal bedrijven hun coronaschulden moeten terugbetalen. Bijna 300.000 ondernemers hebben samen een schuld van ruim 19 miljard euro.”

Allianz Trade identificeert drie grote schokken die een aanzienlijke impact kunnen hebben op de winstgevendheid van ondernemingen. De energierekening zal de grootste kostenpost blijven, met name voor de Europese landen. Op het huidige niveau zouden de energieprijzen de winsten van de meeste niet-financiële ondernemingen tenietdoen. Daarnaast doemt de renteschok op in de eerste helft van 2023, samen met de oplopende lonen. 

 

 

Gerelateerde artikelen