Volatiele valutakoersen verhogen belangstelling voor hedging
Er bestaan nu grote verschillen in monetair beleid aan deze en gene kant van de Atlantische Oceaan, met een FED die de teugels aantrekt terwijl de ECB die juist laat vieren. Voeg daarbij de lage olieprijs, de Russische problemen en een verminderde groei in China, en het is geen wonder dat de volatiliteit van de valutamarkten ongekende hoogten bereikt. Kapitaalstromen zoeken plotseling heel andere beddingen dan kort geleden.
Juist de valutamarkten waren de afgelopen jaren relatief kalm gebleven. En multinationale ondernemingen maakten zich niet al te veel zorgen over hun ‘risk exposure’. In een gezaghebbend onderzoek van Chatham Financial werd zelfs geconcludeerd dat maar 52% van de (Amerikaanse) bedrijven die valutarisico’s liepen de moeite genomen hadden om dat risico via hedging af te dekken – hoe kleiner de organisatie, hoe groter de risico’s. .
Inmiddels groeit de belangstelling voor hedging van valutarisico’s weer fors. Men begint zich duidelijk weer zorgen te maken. Bedrijven die hun omzet en winst in euro’s rapporteren zijn flink geraakt ( zie Unilever, dat zich nog geen zorgen zegt te maken) en beginnen weer verdedigingslinies op te trekken. Daarbij zoekt men het in balanshedging ( korte termijn) en cash-flow hedging dat een langere periode ( een tot twee jaar) afdekt. Ook de belangstelling voor tail-risk hedging neemt toe – waarbij bescherming gecreëerd wordt tegen extreme marktontwikkelingen. Het resterend risico wordt dan aanvaardbaar geacht.