VNG: ‘Accountants moeten verscherping regels zelf betalen’

De hogere rekeningen voor controlewerk bij gemeenten komen voort uit verhoogde controlestandaards die de accountants zelf hebben aangelegd, stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Voor dat ‘beroepsrisico' moeten accountants zelf opdraaien.
De VNG adviseert gemeenten om de hogere accountantsrekeningen als gevolg van meerwerk bij de controle niet te betalen. Dat meldde de NOS gisteren op basis van eigen onderzoek.
De VNG, die de belangen van gemeenten behartigt, bevestigt het bericht in een nadere toelichting. In een brief aan de gemeenten adviseert de VNG om de hogere kosten niet te betalen.
De VNG commissie financiën, die zich over de kwestie heeft gebogen, wijst op het beroepsrisico van accountants. "De commissie vindt het een onjuiste ontwikkeling dat accountants nu bij de controle 2014 meerwerk doorberekenen in verband met de door hen zelf aangepaste controlestandaarden. Wat betreft de bestaande contracten tussen gemeenten en accountants zou dit moeten worden gezien als beroepsrisico van de accountant."
De VNG is over de kwestie in gesprek met de NBA, zo blijkt uit de brief aan gemeenten.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen